Här går Kakan till karateattack mot cancerhotet

Publicerad

Tycker du det är svårt att säga nej till den där frestande cigaretten? Då borde du kanske testa att göra samma sak som i det här klippet.

Konstnären och medieprofilen Kakan Hermansson frontar under april månad Cancerfondens nya kampanj "30 dagar – 30 Nej!"

Syftet är att varje dag säga nej till saker som ökar risken att drabbas av cancer.

Varje år drabbas ungefär 60 000 personer av cancer och om 25 år beräknas mer än 100 000 personer drabbas varje år – men genom hälsosamma levnadsvanor riskerar färre att drabbas.

När konstnären och medieprofilen Kakan Hermansson var 18 år fick hennes då 14-åriga lillasyster cancer.

Vart tredje fall av cancer kan förebyggas genom att säga nej till dåliga vanor, vilket Kakan Hermansson och Cancerfonden vill få dig att förstå med kampanjen "30 dagar – 30 Nej".

– Det handlar inte om att man ska lägga om hela sitt liv, utan göra små förändringar. Utmaningen går över trettio dagar, så kanske man kan hoppa något en dag, säger Kakan.

Genom att bjuda på en serie med humoristiska sketcher där Kakan visar hur hon kämpar med att säga nej, hoppas de på att ge folk motivationen att göra mer hälsosamma val.

Hon vill även förtydliga att man inte i förväg kan veta vem som får cancer och att det inte handlar om att skuldbelägga, men att alla har rätt att veta hur man kan minska sin risk att drabbas.

 • Vill du också säga nej?

  Varje dag under april månad kommer utmaningar, inspiration och tips delas i Cancerfondens Facebook-event "30 dagar – 30 nej".

  Genom att använda hashtaggen #Nejtillcancer kan du utmana dig själv och dina vänner att säga nej till söndagsteken, cigaretterna, soffan, alkoholen och att undvika solen mitt på dagen.
 • Fakta: Cancer

  Varje år får cirka 60 000 personer ett cancerbesked. Cancer är samlingsnamnet på cirka 200 olika sjukdomar.
  De vanligaste cancerformerna i Sverige är: prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer. När cancer uppstår har en balans i celldelningen rubbats. En cancercell delar sig ohämmat och bildar till slut en tumör.

  Forskning visar att det viktigaste man kan göra för att minska sin risk för cancer är att:

  • Inte röka
  • Skydda sig mot solen mellan klockan 11 och 15 under sommarmånaderna
  • Vara fysiskt aktiv minst 30 minuter, de flesta av livets dagar
  • Äta en hälsosam kost som innehåller mycket grönt och frukt och undvika processat kött
  • Avstå alkohol eller dricka måttligt
  • Hålla normalvikten genom livet

  Källa: Cancerfonden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag