Har du aldrig ljugit om hur gammal du är någon gång?

Publicerad

På systemet. I krogkön. När du raggar. När du är fåfäng.

Så varför inte om du inte vill skickas tillbaka till ett land där det är krig?

Det ljugs om ålder hela tiden i Sverige. Det är inget nytt. Varje dag, någonstans i landet, försöker någon förändra något i sitt liv genom att lägga till eller dra av några år på sin ålder.
Det kan vara för att komma in på krogen, med hjälp av syrrans körkort eller kusinens pass.
Eller så är det Systembolaget som avslöjar någon som inte har åldern inne med några burkar Kopparbergs 7.0 i korgen.
Och det där ungdomskortet på länstrafiken du har i plånboken, trots att du är över åldersgränsen, det skäms du väl inte ens för längre.
Ja, och inne på den där krogen så kanske tjejen med syrrans körkort får höra att mannen som oinbjuden lagt handen på hennes rumpa är 38 år gammal. Fastän han rätt uppenbart passerat 50 och färgat håret ett årtionde för att dölja de gråa stråna.
Och om du skulle genomföra ålderstester på Tinder skulle nog resultaten avslöja att hela världen är en enda stor åldersbluff.

Så jag upprepar frågan från ingressen: Varför skulle du inte ljuga om din ålder om du vill undvika att skickas tillbaka till ett krig eller till fattigdom?
Om du är 20 och kommer från ett land som inte automatiskt ger dig ett uppehållstillstånd i Sverige, är det då så otroligt konstigt att du då säger att du är 17 när du reggar dig hos Migrationsverket?
Eller så kanske du tar i och säger att du är 15, bara så att du är på den säkra sidan om 18-årsgränsen när ditt fall väl tas upp av myndigheterna. Jag säger inte att det är rätt. Alla ärenden ska såklart utredas av myndigheterna och om en lögn avslöjas får ju den som ljugit ta konsekvenserna. Precis som på Systemet eller i krogkön.

Men det är väldigt lätt att förstå lockelsen i lögnen.

De ensamkommande barnens åldrar kopplas också väldigt ofta samman med skäggväxt och sexualdrift.
I ett inlägg på en "sverigevänlig" författares blogg skriver en anonym lärare att killarna i hennes gymnasieklass är skäggiga och tittar på henne med trånande blickar. I kommentarer tolkas det som bevis på att alla killarna är över 18.
Vips har en massa män som växt upp i Sverige glömt när de själva började raka sig och hur garanterat en och annan av dem i tonåren dagdrömde om att bli förförd av skolfröken.
För killar under 18 som växt upp i Sverige är ju också barn, som har skägg och en pubertal könsdrift. Det är liksom inget som är olika beroende på var du kommer ifrån.

Frågan om de ensamkommande flyktingbarnen är komplex, den är en utmaning för samhället och det finns mycket som inte alls fungerar i dag. Vi behöver diskutera integration, utbildning, bostäder, framtid, kvinnosyn och jättemycket annat. Men att snacka skägg och ålderslögner, det är bara att jaga billiga poänger för att slippa diskutera lösningarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag