Han är trött på ordet "dvärg" – "Du ska kalla mig Kim"

Kim Säwström, 27, har aldrig sett sin kortvuxenhet som ett problem.

Men samhället ser det som ett problem. Eller, i många fall, som något att skratta åt.

I en film som har klippts ihop av kompisen Gustav Ekström har producerat berättar Kim om hur det känns att bli kallad "dvärg" – och varför det är fel att använda ordet.

Kim Säwström, 27, är 140 centimeter lång. Kortvuxenheten har aldrig varit ett problem för honom. Det är människorna i omgivningen som gör det till ett problem.

– Det behöver spridas information. På något sätt känns det som att kortvuxenhet är det sista handikappet det är okej att skämta om, säger han.

Cirkus, tv-serier och gammal litteratur. Kortvuxna har genom alla tider hånats och blivit skrattade åt. Många tar inte kortväxta på allvar, förklarar Kim.

Främst ter sig fördomarna och den unkna attityderna i form av ordet "dvärg" – som han fått höra vid åtskilliga tillfällen genom hela livet.

– Jag har så extremt svårt för det ordet. Det är det ordet många kör på när de pratar om kortvuxna. Jag är sjukt trött på det, det blir kränkande med en gång, säger han.

– Om jag drar in till stan nu kan jag nästan med all säkerhet säga att jag kommer höra det. Eller se en grupp stå och peka och skratta. Jag är sjukt trött på det bara.