Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll ihop benen, killar – nu förbjuds "manspreading" i Madrid

"När jag trodde att jag hade sett allt", skriver en användare på Twitter om den här "manspreaden".Foto: Twitter/Montesemedina
Så här ser den nya skylten ut.Foto: Instagram/Johnniesloan

Det finns många saker som man inte får göra i kollektivtrafiken – röka och skräpa ner är två klassiska exempel.

I Madrid har ett desto ovanligare förbud nu införts: Förbudet mot "manspreading".

Begreppet "manspreading" har varit ett hett samtalsämne världen över de senaste åren. Precis som namnet antyder handlar det om män som sitter bredbent och tar mycket plats. Primärt handlar det om fysisk plats, men kritiker menar att det även är ett undermedvetet sätt att visa dominans mot kvinnor i största allmänhet.

"När jag trodde att jag hade sett allt", skriver en användare på Twitter om den här "manspreaden".Foto: Twitter/Montesemedina

Slutspreadat i Madrid

Nu skriver CNN att män som reser med kollektivtrafiken i Madrid snart kommer behöva hålla ihop benen på allvar. Madrid Municipal Transport Company ansvarar för kollektivtrafiken i den spanska staden och kommer snart uppföra skyltar som ber männen att hålla sig till endast ett säte. Skyltarna visar en man som tydligt "manspreadar". Bredvid skylten ser man ett ilsket kryss som visar att det här beteendet är oacceptabelt.

Får stöd internationellt

– Meningen är att påminna folk om att bete sig på ett sätt som respekterar alla resenärers utrymme, skriver Madrid Municipal Transport Company enligt CNN.

Beslutet får medhåll från många människor världen över. En Instagram-användare i Wien, Österrike, slår ett slag för att även hans stad ska införa förbudet:

https://www.instagram.com/p/BVJrSThF0Kd/

Påtryckningar från organisationer

Beslutet i Madrid kommer efter månader av kampanjer från flera kvinnorättsorganisationer, skriver CNN. Tidigare i år startade gruppen Mujeres en Lucha (Kvinnor som slåss) hashtagen #MadridSinManspreading (#Madridutanmanspreading).

– Den nya skylten liknar dem som redan finns i andra transportsystem världen över – som visar kroppshållning som stör andra passagerare, skriver Madrid Municipal Transport Company.