"När jag trodde att jag hade sett allt", skriver en användare på Twitter om den här "manspreaden". Foto: Twitter/Montesemedina"När jag trodde att jag hade sett allt", skriver en användare på Twitter om den här "manspreaden". Foto: Twitter/Montesemedina
"När jag trodde att jag hade sett allt", skriver en användare på Twitter om den här "manspreaden". Foto: Twitter/Montesemedina
Så här ser den nya skylten ut. Foto: Instagram/JohnniesloanSå här ser den nya skylten ut. Foto: Instagram/Johnniesloan
Så här ser den nya skylten ut. Foto: Instagram/Johnniesloan

Håll ihop benen, killar – nu förbjuds "manspreading" i Madrid

Publicerad

Det finns många saker som man inte får göra i kollektivtrafiken – röka och skräpa ner är två klassiska exempel.

I Madrid har ett desto ovanligare förbud nu införts: Förbudet mot "manspreading".

Begreppet "manspreading" har varit ett hett samtalsämne världen över de senaste åren. Precis som namnet antyder handlar det om män som sitter bredbent och tar mycket plats. Primärt handlar det om fysisk plats, men kritiker menar att det även är ett undermedvetet sätt att visa dominans mot kvinnor i största allmänhet.

"När jag trodde att jag hade sett allt", skriver en användare på Twitter om den här "manspreaden".Foto: Twitter/Montesemedina

Slutspreadat i Madrid

Nu skriver CNN att män som reser med kollektivtrafiken i Madrid snart kommer behöva hålla ihop benen på allvar. Madrid Municipal Transport Company ansvarar för kollektivtrafiken i den spanska staden och kommer snart uppföra skyltar som ber männen att hålla sig till endast ett säte. Skyltarna visar en man som tydligt "manspreadar". Bredvid skylten ser man ett ilsket kryss som visar att det här beteendet är oacceptabelt.

Får stöd internationellt

– Meningen är att påminna folk om att bete sig på ett sätt som respekterar alla resenärers utrymme, skriver Madrid Municipal Transport Company enligt CNN.

Beslutet får medhåll från många människor världen över. En Instagram-användare i Wien, Österrike, slår ett slag för att även hans stad ska införa förbudet:

https://www.instagram.com/p/BVJrSThF0Kd/

Påtryckningar från organisationer

Beslutet i Madrid kommer efter månader av kampanjer från flera kvinnorättsorganisationer, skriver CNN. Tidigare i år startade gruppen Mujeres en Lucha (Kvinnor som slåss) hashtagen #MadridSinManspreading (#Madridutanmanspreading).

– Den nya skylten liknar dem som redan finns i andra transportsystem världen över – som visar kroppshållning som stör andra passagerare, skriver Madrid Municipal Transport Company.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag