Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hade "finne" på näsan – sen kom läkarnas dom: "Du har 20% chans att överleva"

Det hon trodde var en vanlig finne visade sig vara en allvarlig tumör. 

Nu berättar 28-åriga Marisha Dotson om kampen mot cancern som gjorde att hon förlorade sin näsa.

Vi vill varna för obehagliga bilder.

Marisha Dotson, 28, från Tennessee, USA, förlorade sin näsa, delar av sin käke och åtta tänder under hennes tre år långa kamp mot cancern – som hon till en början misstog för vanlig akne, skriver Daily Mail.

Marisha upptäckte en röd prick på näsan för tre år sedan, och trodde att det var en finne. Hon gick till vårdcentralen, där läkarna sa att de aldrig sett något liknande – men att det troligtvis var vanlig akne.

Marisha blev oroad först när "finnen" växte och blev dubbelt så stor, och hon började må dåligt. Hon sökte sig till en hudläkare och diagnostiserades med plättcellscancer. 

Opererades i 15 timmar

Marisha opererades i 15 timmar för att få bort cancervävnaden, som fanns på nästan hela hennes näsa.

Under den långa operationen upptäckte kirurgerna att tumören hade spridit sig djupt ner i ansiktet. Det innebar att kirurgerna fick operera bort allt större delar av Marishas näsa och ansikte. 

– Trots att jag fick 300 bedövningssprutor i ansiktet gjorde det väldigt ont när de fortsatte skära bort och bränna varje lager av vävnad, säger hon.

Efter operationen var bara en tredjedel av hennes näsa kvar. Hon var då tvungen att genomgå rekonstruerande kirurgi, med hud från hennes panna. 

– Jag kunde känna att en del av mitt ansikte saknades, men när jag kollade i spegeln var jag helt förkrossad, jag hade ett stort hål där min näsa brukade vara, säger Marisha. 

Cancern kom tillbaka

Efter den rekonstruerande kirurgin dök ytterligare cancerprickar upp på Marishas ansikte. Läkarna sa att hon bara hade 20 procent chans att överleva.

– Varje prick var cancer. Jag var så arg, för jag hade redan gått igenom så mycket, säger hon.

Hon berättar att hon hade en på kinden, en under högra ögat, två stora på näsan, en på vänstra sidan av näsan och åtta små under näsborrarna. 

– Jag opererades igen och efteråt såg jag ut som Frankensteins monster – de hade tagit bort så mycket från min näsa, mina näsborrar och läppar att jag behövde en hudtransplantation.

Cancerfri – efter 30 operationer

Marisha är nu, tre år och 30 operationer senare, äntligen cancerfri. Hon har fått temporära implantat i munnen för att kunna prata och äta. 

– Jag är ledsen ibland, men jag påminner alltid mig själv om vad jag har överlevt. Kirurgerna gav mig ett val – att kämpa eller att ge upp och dö – men jag valde att kämpa. 

Marisha berättar att hon inte bryr sig om sitt nya utseende – och att hon bara är glad att hon lever. 

– Jag ska vara stolt över mina ärr, de representerar min vilja att leva och blodet, svetten och tårarna som rann när jag kämpade för att överleva. Cancern tog min näsa och delar av min käke, men inte resten av min kropp, så jag kommer att fortsätta kämpa. 

Se ett tv-inslag med Marisha ovan. Vi vill varna för obehagliga bilder.