Glasbron spricker på 1,100 meters höjd, tror alla – nu avslöjas sanningen bakom klippet

Publicerad

Turistmyndigheten uppges ha bett om ursäkt efter sin "roliga idé".

Är det här en bra eller dålig idé?

Det är det många som frågar sig.

"En dålig pr-idé", konstaterar till exempel sajten Mashable.

Det man syftar på är en glasbro i Taihangbergen i norra Kina – cirka 1 100 meter upp i luften. Turistmyndigheter i området har nämligen låtit installera vad som enklast kan beskrivas som en väldigt påträngande synvilla – för att göra turiststråket runt berget en aning mer spännande att besöka, typ.

Så här ser glasbron ut:

Foto: EAST TAIHANG DISTRICT

På en del av bron har man sedan, enligt turistmyndigheten, placerat krackelerat glas under själva glasskivan på bron. Och när någon sedan går på bron ser det ut som att glaset spricker, samtidigt som ljudet av krackelerande glas är påtagligt – vilket gör att turisten helt enkelt tror att det är farväl och good bye och att ett fall mot en säker död är på gång.

Foto: EAST TAIHANG DISTRICT

Även om det först ser ut som att sprickorna i glaset skulle kunna vara digitala och har placerats under bron med en slags panel på något vis.

Inga åtgärder

En turistguide råkade nyligen ut för blåsningen, och i ett videklipp från bron (som du kan se i tv-spelaren ovan) kan man se hur mannen faller ner på sina knän av rädsla när han märker att bron är på gång att krackelera. 

Elakt?

Lite.

Roligt?

Lite.

"Vi ber om ursäkt om människor blev rädda", skriver turistmyndigheten i ett uttalande, uppger Mashable

Man kommer däremot inte att ta bort installationen, utan hoppas att framtida gäster ska vilja komma dit och uppleva känslan av att dö om fem sekunder (för det är ju exakt vad det är). 

"Kan vara livsfarligt"

Vissa har emellertid påpekat att videon kan vara arrangerad.

Framför allt då man kan se ytterligare en man gå på bron, men i motsatt riktning, utan att kasta ens ett öga på att bron krackelerar under honom.

Och tycks inte guiden le lite mot slutet av videon?

Men, PR-stunt eller inte, personer på sociala medier i Kina är allt annat än roade. Flera har påpekat att även om man simulerar en olycka kan det i värsta fall trigga en hjärtattack eller liknande hos personen som går på bron.

Kolla in det väldigt omtalade klippet i tv-spelaren ovan!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag