Främlingsfientliga misstog bussäten för kvinnor i burka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Idén kom från början från Norge – och har nu testats av svenska IRM.
Foto: Facebook
Den här bilden fick det att storma ordentligt på sociala medier.
Foto: Facebook

39-åringen delade en bild på en tom buss – och kommentarsfältet svämmade över av hatiska kommentarer.

– Det är fullt med falska och förvrängda påståenden. Allt som läggs upp tas som sanning, säger den norska rådgivaren Sindre Beyer till Metros Viralgranskaren.

Nu har samma sak gjorts i en svensk grupp – något som skapade ramaskri i kommentarsfältet.

Sindre Beyer, 39, arbetar som strategisk rådgivare på en reklambyrå i Norge. Han bestämde sig nyligen för att utföra ett experiment i en invandringskritisk grupp på Facebook – och laddade upp en bild på en tom buss:

Bilder orsaka starka reaktioner – trots att den bara föreställer en tom buss.
Foto: Facebook

Skapade häftiga reaktioner

Sindre Beyer berättar för Metros Viralgranskaren att han har följt gruppen i några månader – och sett hur fylld av hat den är:

– Så jag har väntat på en anledning att få visa på det. Både på alla fördomar och faktumet och de verkar tycka mer synd om sig själva än kvinnor i burka.

Han publicerade bilden på de tomma bussätena – och hatet lät inte vänta på sig.

Det visade sig att gruppmedlemmarna trodde att bussätena var kvinnor i burka:

Skrämmande. Man kan inte se om det är män eller kvinnor. Om de har högar med stulna varor under lakanet eller till och med vapen och bomber.
Få ut dem ur vårt land. De ser ut som en samling parasoller. Det är skumma tider vi är inne i.

Testas i Sverige

Under måndagskvällen publicerade Simon Andersson från IRM samma bild på bussätena, men i den svenska Facebookgruppen "Stoppa Maktmissbruket".

Här är en samling skärmdumpar från kommentarsfältet:

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Sindre Beyer: "Konspirationsteorier"

Sindre Beyer, som publicerade bilden i den norska gruppen, berättar att åsikter och påståenden ofta florerar i gruppen utan att någon säger emot:

– Det är fullt med falska och förvrängda påståenden. Allt som läggs upp tas som sanning, och det är en blandning av konstpirationsteorier, rasism och främlingsfientlighet, säger han.

Beyer arbetade som rådgivare åt den tidigare norska statsministern Jens Stoltenberg, en position han satt på när terrorattentaten i centrala Oslo och Utøya inträffade i juli 2011.

Han berättar för Metros Viralgranskaren att han blev "särskilt upprörd" när han läste kommentarer på internet dagarna efter årsdagen av attentaten:

– Det finns grupper som kanske inte stöttar Breivik i handling, men i hållning. När man ser det hatet och de fördomarna blir man skrämd, berättar Sindre Beyer.