Forskarens glädjebesked till alla slarviga: Det är bra att städa dåligt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Vi har det allt renare runt omkring oss. Ändå hör man ofta om skolor och andra lokaler där luften är dålig och mögel frodas. Och nu slår den finska professorn Mirja Salkinoja-Salonen ett slag för smutsen. 

Vi har det för rent runt oss, menar Mirja Salkinoja-Salonen som är professor vid Helsingfors unicersitet.

Hur vi städar påverkar våra kroppar och omgivningar negativt. 

– Städning i dag fungerar vanligtvis enligt leave on-metoden, det vill säga man torkar golvet med städkemikalier och lämnar dem på golvet, i stället för att torka bort kemikalierna med vatten. Kemikalierna stannar alltså i klassrum eller i kontor, säger Salkinoja-Salonen till Svenska Yle

Många bakterier som finns på vår hud utgör ett viktigt skydd och kan göra så att vi slipper vissa infektioner. Ser man till att bakterierna försvinner kan problem uppstå. Ett problem som gäller både våra kroppar och byggnader.

– Om man tar livet av alla bakterier så bereder man rum för mögel. Det är så naturen fungerar, det går inte att förändra. Dödar du bakterier så kommer det mögel i stället.

I Finland har flera skolor och kontorsbyggnader haft problem med dålig luft och mögel, och nu vill professor Salkinoja-Salonen se en förändring. 

Människor behöver ha det lite mindre rent runt sig för att stärka immunförsvaret. Skolor och kontorsbyggnader städas ofta varje dag, med starka medel, vilket innebär att även nyttiga bakterier dör.

– Det är inte nödvändigt att städa varje dag. Jag kallar det inte ens städning om man går omkring och sprider kemikalier runt sig. Det är inte rent! säger Salkinoja-Salonen.