Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma från Jönköping följde drömmen och blev sjöjungfru: ”En del höjer på ögonbrynen”

Du klär på dig en fena, dyker ner i vattnet och lever som sjöjungfru. Trenden "mermaiding" lockar allt fler.

En av de första i Sverige som upptäckt livsstilen är Emma Olsson från Jönköping.

– Jag har alltid drömt om att vara en sjöjungfru, säger hon.

Ett liv som sjöjungfru är något som länge lockat 29-åriga Emma Olsson. I juli tidigare i år slog hon därför till. Hon beställde en fena på nätet och började lägga upp videor på Facebook. Snart kontaktades hon av flera nyfikna som gärna ville testa vad hon höll på med.

I dag är de ett gäng sjöjungfrur i åldrarna 23 till 30 år som träffas ett par gånger i veckan.

 1. – Vi ses och simmar med sjöjungfrufenor. Det är som att vi uppfyller våra flickdrömmar.

  Emma berättar att det även fungerar som träning för hela kroppen, framförallt bålen. Många i gruppen har arbetsskador sedan tidigare, och övningarna är skonsamma mot muskler och leder.

  – Framförallt tycker jag att det är väldigt avkopplande att vara i och under vatten. Det är riktigt härligt.
 2. Att ha på sig och simma i konstgjorda fenor kallas för "mermaiding", och kan både vara en hobby och ett yrke. Aktiviteten är utbredd i framförallt USA och Kanada, men även i Tyskland och runt Medelhavet. Det finns till och med speciella "mermaiding-skolor" där eleverna tränas professionellt. Yrkesverksamma sjöjungfrur arbetar ofta som modeller, och deltar i olika shower och evenemang.


  Emma hoppas att fler ska få upp ögonen för mermaiding.
 3. – Det är ännu väldigt ovanligt i Sverige. Vad jag vet är det bara vi som håller på med det.

  Sjöjungfrurna i Jönköping gör alltifrån olika trick de sett på Youtube till fridykningsövningar. De träffas på badhuset i Jönköping, och försöker att pricka in tider då de inte stör schemalagda aktiviteter.
 4. – En del höjer ju på ögonbrynen. Barnen pekar och tycker att det verkar häftigt, de vill gärna röra fenorna.

  Emma tror att det är många som hade varit intresserade av mermaiding ifall de visste att det fanns. Planen är att anordna ett evengemang för aktiviteten.

  – Överlag tycker jag att de flesta är väldigt positiva. Många som får reda på vad vi håller på med verkar vara sugna på att själva prova.