Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför har vi skottår och skottdagar

I dag, den 29 februari, är det skottdagen – alltså den extra dagen som infaller varje gång det är skottår. Men varför finns egentligen dessa dagar och år? 

De flesta vet att ett år är 365 dagar och att siffran Pi är 3,14.

Men är det verkligen så? 

Nja, precis som siffran Pi, som egentligen är 3.14159 med mera, är ett år inte exakt 365 dagar, utan 365,24219 dagar. För att hålla någorlunda jämna steg mellan kalenderåret och det astronomiska året behöver man alltså kompensera. För med tiden blir ju 0,24219 dagar ganska många.

Därför finns skottdagen. Skott, som betyder ungefär något som skjuts in emellan.

 1. via GIPHY

  Så, när infaller dagen då?

  I vår gregorianska kalender sker det, med några undantag, var fjärde år på alla år som är jämt delbara med fyra. 2016 är som bekant ett sådant år.

  Undantagen är vid vissa sekelskiften, då skottår infaller endast om året är delbart med 400. Detta för att ett år inte är exakt 0.25 dagar, alltså en fjärdedel, längre än 365 dagar. 

  Att skottdagen infaller i slutet av februari beror på att romarnas kalender började med mars. Dagen låg då i närheten av deras nyår.

  Så, nu vet du det. Ha en bra 29 februari!