Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför får vi fräknar – och därför har vissa mer än andra

raikin dmitriy portrait of the beautiful young woman with red hair and freckles. she is lying in the bed Foto: Raikin Dmitriy / RAYKIN DMITRIY PILGRIM.SPB@GMAIL.COM

Fräkniga barn får ibland höra att varje liten prick kommer från en ängels kyss. Men, som du säkert förstår, fungerar det inte så. 

Vetenskapen har en annan förklaring. Här är den. 

Vissa har mycket fräknar. Andra inte alls eller bara på sommaren. 

 1. Men varför?

  via GIPHY

  Det förklarar Youtube-kanalen SciShow på ett alldeles utmärkt vis. 

  Såhär funkar det: 

  1. I kroppen har vi ett pigment som kallas melanin. Det är ett protein som avgör färgen på hår, ögon och hud. 

  2. Hos vissa människor produceras melanin jämnt över hela huden, men hos andra formerar de små klumpar som bli mörkare när de utsätts för solljus. Vid mindre solljus, som till exempel på vintern, blir klumparna ljusare igen – vilket förklarar varför vissa bara har synliga fräknar på sommaren.

  3. Exakt vad som gör att vissa har fräknar medan andra inte har det är inte helt klarlagt. Men det har att göra med en gen som reglerar hud- och hårfärg.

  4. Mer tekniskt kontrollerar genen, som kallas MC1R, hur mycket av de olika typerna av melanin en människa producerar. Det finns nämligen två typer – eumelanin, som är den mörkare typen, och feomelanin, som är den ljusare. 

  5. En aktiv MC1R-gen gör att kroppen producerar mer eumelanin som leder till mörkare hud och hår, vilket skyddar bättre mot solen. Är genen inaktiv produceras mer feomelanin vilket gör huden ljusare och håret blont eller rött. Något som är känsligare för solen och gör att fräknar blir vanligare. 

  Så, nu vet du – men det är inte den enda förklaringen. Vissa rödhåriga människor har inga fräknar alls, medan mörkhåriga kan ha massor. Därför tror man att fler gener spelar in. Exakt hur generna samspelar är ännu inte klarlagt. 

 2. Här kan du se förklaringen i ett klipp:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!