Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför är det alltid dåligt väder på midsommar

Drömmer du om en midsommar med sol och värme? Du lär bli besviken, eftersom vi bor i Sverige.

Men hur kan vädret känna på sig att det är just midsommarafton och att du vill avnjuta din jordgubbstårta i en solig berså? SMHI:s meteorolog Sverker Hellström har svaret.

Förra sommaren var en av de kyligaste de senaste 100 åren. I början av denna vecka såg det ut så här inför midsommar i alla väderappar:

 1. Väderappen i Iphone.
  Märk hur det ENBART ska regna på just midsommarafton. Det är som att vädret vet om att alla svenskar sitter och maniskt uppdaterar sina väderappar eller surfar in på klart.se och yr.no .
 2. Vi på Omtalat kontaktade meteorologen Sverker Hellström på SMHI. Någon måste verkligen förklara hur det ligger till.
 3. Hej Sverker! Hur kommer det sig att vädret kan känna på sig att det snart är midsommarafton?
  – Haha, det kan man fråga sig! Svaret är tyvärr att det inte gör det. Det är nog mest hos oss det ligger. Vi tänker "typiskt att det skulle vara dåligt väder nu på midsommar". Vi lägger märke till det på ett annat sätt. Tiden fram till midsommar kan också vara ostadig, men eftersom så många jobbar spelar inte vädret någon roll utan det är helgerna och semestern som är det viktigaste.
 4. Så det är psykiskt alltså. Men varför har det egentligen varit dåligt väder på midsommar under de senaste åren?
  Om man tittar på juni som helhet har det alltid varit det svaga kortet bland sommarmånaderna. Den riktiga högsommarvärmen kommer i juli och stannar ofta en bit in i augusti. Det är så på sommaren att när varm luft trängs undan av svalare blir det kraftiga regnskurar och åskväder. Vi har haft otur helt enkelt.
 5. Bild från ett midsommarfirande 2011. Härligt väder för att dansa kring stången...
  När var det senast bra väder på midsommar?
  – De senaste 15–20 åren har det inte varit speciellt många midsomrar som har varit riktigt bra. Framförallt om man längtar efter sol och värme, de här helt perfekta dagarna med klarblå himmel och 25 grader på eftermiddagen. 2005 och 2010 har varit de bästa på den här sidan millennieskiftet. 1970 var det en rekordvarm och solig midsommar, men det är det ju inte så många som kommer ihåg nuförtiden.
 6. Borde vi flytta midsommar eftersom det verkar vila en förbannelse över högtiden?
  – Midsommar är inte ens på samma datum varje år utan varierar mellan 19-25 juni. Fram till 1953 var midsommar knuten till ett visst datum, den 23 juni. Därefter har man haft den flytande så det alltid ska vara på en fredag. Men sommarsolståndet ändrar vi inte på hur mycket vi än vill och man vill ju att midsommar ska vara någon av de allra ljusaste dagarna. Det är ljuset också som ska prägla midsommar.
 7. Grå himmel och det kommer förmodligen börja regnar närsomhelst. Bild från ett autentiskt midsommarfirande i Dalarna.
  Vad har du att säga till de som är besvikna? Vem borde ta ansvar för att det blivit såhär?
  – Det är bara att försöka ge sig till tåls och hoppas på en bättre midsommar nästa år. Det har varit en del opålitliga midsomrar flera år i rad så jag förstår att många kan tycka att det känns hopplöst. De första tiodygnsprognoserna var optimistiska och sedan har de blivit mer pessimistiska efter hand så det kan ju vara en besvikelse för många, det förstår jag. Men vi kan ju inte styra vädret tyvärr.

  Tack Sverker för att du redde ut det här!
 8. Men är det egentligen för mycket begärt att det ska se ut såhär? Tydligen.

 9. Kolla vad glada de är! Eftersom det är soligt.

 10. Vårt råd är: stanna inomhus. Läs den här listan om vad man kan göra på regniga dagar. Ingen tvingar dig att vara utomhus. Glad midsommar!