Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cp-skadade Tamarin åkte spårvagn – blev spottad i ansiktet av ungdomsgäng

25-åriga Tamarin Varner från Oslo var två stationer hemifrån när de berusade ungdomarna steg på.

De tittade snett, började håna hennes ryckningar i kroppen och spottade på henne. 

– Den ena killen sa ”se på henne” till sina kompisar, säger Tamarin om händelsen som bland andra norska TV2 har uppmärksammat. 

Tamarin, som jobbar på norska handikappförbundet, var på väg hem från ett möte på ett hotell i Oslo. 

Hon satte sig ner på spårvagnen och resan påbörjades. Tamarin har CP (cerebral pares), som bland annat påverkar rörelseförmågan och gör att hon har okontrollerbara ryckningar i kroppen. 

Spottades i ansiktet

Två stationer hemifrån gick det berusade ungdomsgänget på.

– De blev uppmärksammade på mina ryckningar och tyckte väl att det var väldigt roligt. Den ena killen sa ”se på henne” till sina kompisar, och då tänkte jag ignorera det. Det är sådana kommentarer jag som funktionsnedsatt får, jag är van vid det, säger Tamarin till TV2

Hon vände sig mot fönstret för att ignorera gänget under resten av resan. Sedan inträffade den värsta kränkningen. När Tamarin skulle gå av vände hon sig från fönstret. Där stod en av ungdomarna och spottade henne rakt i ansiktet. 

Hon röt ifrån, och sa ”sådär gör man inte!” Då tystnade ungdomarna.

”Jag är lika mycket värd”

Skakad av händelsen gick Tamarin hem och skrev ett blogginlägg. 

”Vad som skulle bli en avkopplande tur på spårvagnen hem slutade med en osäkerhetskänsla, gjorde mig chockad och överraskad av hur människor kan bete sig, skriver hon i inlägget med rubriken 'Nolltolerans för diskriminering – jag är lika mycket värd'”.

”Det går inte att skylla på fylla. Detta handlar bara om hur olika människogrupper blir behandlade”, fortsätter hon. 

Händelsen är polisanmäld, och enligt Tamarin ska polisen utreda händelsen. Norges handikappförbund ser allvarligt på det inträffade, och det gör även jämställdhets- och diskrimineringsombudsmannen Hanne Bjurström.

– Det är viktigt att anmäla den här händelsen. Det är väldigt viktigt att synliggöra den här typen av hatbrott, som nog är mer vanliga än vad vi tror, säger hon till TV2. 

För Tamarin, som anmälde händelsen tillsammans med handikappförbundet, är det viktigt att myndigheterna uppmärksammar den här typen av brott mer.