Cp-skadade Tamarin åkte spårvagn – blev spottad i ansiktet av ungdomsgäng

Publicerad

25-åriga Tamarin Varner från Oslo var två stationer hemifrån när de berusade ungdomarna steg på.

De tittade snett, började håna hennes ryckningar i kroppen och spottade på henne. 

– Den ena killen sa ”se på henne” till sina kompisar, säger Tamarin om händelsen som bland andra norska TV2 har uppmärksammat. 

Tamarin, som jobbar på norska handikappförbundet, var på väg hem från ett möte på ett hotell i Oslo. 

Hon satte sig ner på spårvagnen och resan påbörjades. Tamarin har CP (cerebral pares), som bland annat påverkar rörelseförmågan och gör att hon har okontrollerbara ryckningar i kroppen. 

Spottades i ansiktet

Två stationer hemifrån gick det berusade ungdomsgänget på.

– De blev uppmärksammade på mina ryckningar och tyckte väl att det var väldigt roligt. Den ena killen sa ”se på henne” till sina kompisar, och då tänkte jag ignorera det. Det är sådana kommentarer jag som funktionsnedsatt får, jag är van vid det, säger Tamarin till TV2

Hon vände sig mot fönstret för att ignorera gänget under resten av resan. Sedan inträffade den värsta kränkningen. När Tamarin skulle gå av vände hon sig från fönstret. Där stod en av ungdomarna och spottade henne rakt i ansiktet. 

Hon röt ifrån, och sa ”sådär gör man inte!” Då tystnade ungdomarna.

”Jag är lika mycket värd”

Skakad av händelsen gick Tamarin hem och skrev ett blogginlägg. 

”Vad som skulle bli en avkopplande tur på spårvagnen hem slutade med en osäkerhetskänsla, gjorde mig chockad och överraskad av hur människor kan bete sig, skriver hon i inlägget med rubriken 'Nolltolerans för diskriminering – jag är lika mycket värd'”.

”Det går inte att skylla på fylla. Detta handlar bara om hur olika människogrupper blir behandlade”, fortsätter hon. 

Händelsen är polisanmäld, och enligt Tamarin ska polisen utreda händelsen. Norges handikappförbund ser allvarligt på det inträffade, och det gör även jämställdhets- och diskrimineringsombudsmannen Hanne Bjurström.

– Det är viktigt att anmäla den här händelsen. Det är väldigt viktigt att synliggöra den här typen av hatbrott, som nog är mer vanliga än vad vi tror, säger hon till TV2. 

För Tamarin, som anmälde händelsen tillsammans med handikappförbundet, är det viktigt att myndigheterna uppmärksammar den här typen av brott mer. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag