Händelsen väcker nu starka reaktioner i USA. Foto: CNNHändelsen väcker nu starka reaktioner i USA. Foto: CNN
Händelsen väcker nu starka reaktioner i USA. Foto: CNN
"Rättvisa måste skipas", säger den förtvivlade mamman. Foto: CNN"Rättvisa måste skipas", säger den förtvivlade mamman. Foto: CNN
"Rättvisa måste skipas", säger den förtvivlade mamman. Foto: CNN
Christopher Gardner Jr. fick aldrig komma in på sitt dagis i måndags. Foto: CNNChristopher Gardner Jr. fick aldrig komma in på sitt dagis i måndags. Foto: CNN
Christopher Gardner Jr. fick aldrig komma in på sitt dagis i måndags. Foto: CNN
I den här bilen lämnades den femårige pojken att dö. Foto: CNNI den här bilen lämnades den femårige pojken att dö. Foto: CNN
I den här bilen lämnades den femårige pojken att dö. Foto: CNN
Nu sörjs den femårige pojken. Foto: CNNNu sörjs den femårige pojken. Foto: CNN
Nu sörjs den femårige pojken. Foto: CNN

Christopher, 5, glömdes kvar i bilen på förskolan – hittades död

Publicerad

Den femårige pojken skulle köras till förskolan – men kom aldrig fram. 

Istället glömde personalen honom i bilen och lät honom sitta där i åtta timmar. När dagen led mot sitt slut hittades han död.

– Rättvisa måste skipas, säger den förtvivlade mamman till Fox 13.

Polisen i West Memphis, USA, uppger att den femårige pojken plockades upp av förskolans bil klockan tjugo i sju på morgonen i måndags. Han skulle i vanlig ordning transporteras till en ny dag med sina kamrater – men just den här dagen kom han aldrig innanför dörren.

Glömdes kvar i bilen

Först åtta timmar senare hittade personalen pojken som enligt Fox 13 har identifierats som Christopher Gardner Jr. Han hade då suttit i bilen hela dagen – och påträffades död. Enligt Fox News är den exakta dödsorsaken ännu inte fastställd, men temperaturen den aktuella dagen ska ha överstigit 32 grader.

I den här bilen lämnades den femårige pojken att dö.Foto: CNN

"Rättvisa måste skipas"

Pojkens mamma, Ashley Smith, berättade för Fox 13 i måndags att hon vid det laget ännu inte hade hört något från förskolan:

– Jag har inte fått en ursäkt eller någonting, berättar hon och fortsätter:

– Jag känner bara att rättvisa måste skipas. De måste stänga ner eftersom att de hade min son där. 

Christopher Gardner Jr. fick aldrig komma in på sitt dagis i måndags.Foto: CNN

Mamma Ashley berättar att hela familjen är bedrövad efter händelsen:

– Varför gjorde ni (förskolan, reds. anm.) inte er del? Ni såg när jag satte min son i den bilen, säger hon till Fox 13 och fortsätter:

– Hans familj är helt förstörd på grund av en annans oförsiktiga misstag.

"Rättvisa måste skipas", säger den förtvivlade mamman.Foto: CNN

Påbörjar utredning

Socialtjänsten i Arkansas har ansvar för alla förskoleverksamheter i delstaten och meddelar nu att man inleder en utredning på grund av olyckan. Kommunikationschefen Amy Webb berättar att den aktuella förskolan genomgick en säkerhetskontroll i mars och att man då inte kunde notera några brister i transporten av barn.

– Det finns en mängd säkerhetsrutiner för att förhindra den här typen av händelser, berättar Webb för Fox News.

Nu sörjs den femårige pojken.Foto: CNN

Amy Webb på socialtjänsten fortsätter:

– Det vi behöver göra nu är att identifiera om det någon av dessa rutiner inte följdes.

Hon berättar även att bilen var utrustad med ett larm som måste stängas av manuellt – en säkerhetsrutin som finns för att man alltid ska genomföra en sista kontroll av fordonet innan man lämnar det.

Fox 13 skriver att fem personer nu riskerar åtal på grund av händelsen.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag