Brutal misshandel kopplas till flyktingar – men sanningen bakom virala videon är en annan

Publicerad

Klippet på misshandeln sprids i snabb takt. Det kopplas till flyktingar och används som argument mot svenskt flyktingmottagande och slagträ i den hetska debatten. Men det som visas har ingenting med varken flyktingar eller Sverige att göra. 

För några dagar sedan delade en svensk man en video på sin Facebook-sida. 

"Exakt denna typ av respektlöshet och nonchalans för kvinnor gör att jag tar avstånd regeringens sätt att hantera flyktingkrisen!!!", löd texten under klippet som visar hur en ung man sparkar, knuffar och slår en ung kvinna, samtidigt som hans vänner filmar och hejar på.

Videon kopplas till flyktingar och den svenska flyktingpolitiken. Poängen som görs är alltså att fler människor som agerar likt mannen i klippet kommer att söka sig till Sverige på grund av hur regeringen hanterar flyktingkrisen. 

Klippet har delats och gillats av fler än 5 000 användare. I kommentarsfältet sprids såväl rasism som hat riktat mot bland annat muslimer och invandrare generellt. 

 • Rasismen i kommentarsfältet

 • Men det finns ett antal problem med argumentationen. Klippet har nämligen inget med Sverige eller flyktingkrisen att göra, vilket mannen som delat det vill göra gällande.

  Att det fått spridning igen beror troligtvis på att en stor Facebook-sida som drivs av en libysk man delade det den första januari. Givetvis fanns det då ingen koppling till Sverige eller flyktingkrisen med i delningstexten.

  Det fanns det som nämnt inte från början heller. Vad klippet i själva verket visar är hur en 15 år gammal kille från Rotterdam i Holland sparkar ner och misshandlar en ung kvinna. Händelsen inträffade den 17 juni år 2014.

  Expressen har tidigare berättat om misshandeln, som fick stor uppmärksamhet i sociala medier. Filmen laddades nämligen upp på Facebook där den på några timmar delades över 40 000 gånger.

  Med några snabba googlingar kan den som är intresserad ta del av polisens rapport av händelsen. 15-åringen greps dagen efter misshandeln, tack vare videon kunde han snabbt identifieras och polisen tackade Facebook för hjälpen. 

  Även holländsk media rapporterade om fallet när det var aktuellt. I flera omgångar har videon dessutom cirkulerat på sajter som Live Leak och Youtube.
 • Här är polisens rapport

  I kommentarsfältet under klippet som delats av den svenske mannen ifrågasätter flera personer hur det framställs. Många skriver att det inte har något med flyktingar att göra, och flera länkar till externa källor som bekräftar deras påståenden. 

  Trots det fortsätter klippet att delas, troligtvis för att försöka vilseleda och vinna politiska poänger. Mycket pekar även på att det var ursprungdelningens grundsyfte. Att så sker är inte ovanligt, därför vill vi uppmana till lugn och kritiskt tänkande innan delningsknappen attackeras.

  Här kan du Expressens video från händelsen 2014. Flickan som misshandlades klarade sig utan allvarliga skador. 
 • Varning för starka bilder

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag