Brännskadade Patrick har fått en annan mans ansikte – se den otroliga förvandlingen

Publicerad

Den största ansiktstransplantationen någonsin har genomförts, skriver Huffington Post. Mannen som efter den 26 timmar långa operationen fick ett nytt ansikte heter Patrick Hardison. 

Den före detta brandmannen brännskadades kraftigt när han var i tjänst. Med det nya ansiktet har hans liv förbättrats avsevärt. 

Starka bilder, och en otrolig historia! Operationen ägde rum i augusti förra året, men bilderna från den har publicerats först nu.

Över 100 läkare och sköterskor var med för att den 42-årige pappan Patrick Hardison, från Senatobia i Mississippi, skulle få ett nytt ansikte.

 • Här ser du Patrick, till vänster, och donatorn David Rodebaugh till höger.

  Läkarna är nöjda med resultatet, och det är även Patrick. 

  – Även fast jag kände till riskerna så tvekade jag aldrig på att jag skulle göra det.

  Han skadades i september 2001. Kämpandes mot en husbrand i sin hemstad förlorade han ögonlocken, öronen, läpparna, större delen av näsan och allt kroppshår. I 63 dagar låg han på sjukhuset för att läka och opereras.

  Knappt något av hans utseende kunde räddas. Patrick skämdes och gömde sig ofta bakom keps och solglasögon. Så levde han fram tills i augusti 2015. Då kom telefonsamtalet, en donator fanns tillgänglig.
 • Så här såg han ut före transplantationen. Redan här hade han genomgått över 70 operationer.

 • Öronen var nästan helt borta.

 • Före operationen satte man dit pluggar där de nya öronen skulle sitta.

 • Här ligger Patrick Hardison på operationsbordet. Kirurgerna har märkt ut var ingreppet ska göras.

 • Delar av teamet som genomförde operationen. Totalt var det över 100 läkare, sköterskor och övrig personal.

 • Och så här såg han ut direkt efter det svåra ingreppet.

 • I oktober 2015, 71 dagar efter operationen, såg han ut så här. Ansiktet började ta form.

 • Den senaste bilden, från februari 2016, sex månader efter.

  – Före operationen kunde jag inte köra bil. Jag kunde inte sova bra eftersom jag inte kunde stänga ögonlocken. Nu kan jag göra allt det där, vilket har ökat min livskvalitet, säger Patrick till Huffington Post

  Han har dessutom lättare för att prata, andas och äta.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag