Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borde han berätta för chefen? En man kom på hur han kan få heltidslön – utan att lyfta ett finger.

Oetiskt eller inte?

Ja, det är frågan...

En man har kommit på ett sätt för honom att tjäna pengar på heltid – utan att lyfta ett finger. Och på så vis får han tillbringa mer tid hemma med sin son.

Mannens yrke?

Programmerare på ett IT-företag, men med ansvar för att registrera data och statistik i kalkylblad på datorn.

Hur mannen gick till väga?

Han programmerade en bot, ett datorprogram, som gör arbetet åt honom automatiskt.

Det som tidigare tog en månad tar nu tio minuter att göra.

Problemet?

Han vet inte om han ska berätta för sin chef eller inte.

Mannens inlägg på forumet.Foto: Skärmdump

Mannen delade med sig av sin bekännelse på ett nätforum i slutet av juni.

”Så, jag har arbetat med det här i 18 månader och under den tiden har jag kommit på hur det fungerar och faktiskt skapat ett program som de sex senaste månaderna har gjort allt arbete åt mig. Så det som tog en månad för den förra killen tar nu 10 minuter”, skriver mannen och fortsätter:

”När du dock problemet: Berättar jag för dem? Om jag berättar för dem tar de antagligen programmet och gör sig av med mig. Det här är inget företag med massor av IT-arbete, utan de har ett system som de registrerat kunddata i sedan en lång tid tillbaka, och de behöver bara någon som underhåller det”.

Mannen har gjort sitt bästa för att inte väcka misstanke.

”Jag har lagt in ett par buggar här och där för att ibland få det att se ut som något som orsakats av den mänskliga faktorn”, skriver han i sitt inlägg på forumet.

”Det kanske kan vara lite förändringar i siffrorna ibland och en del kommunikation via e-post, men i allmänhet lägger jag väl 1-2 timmar per vecka på ett jobb som jag får heltidslön för”, skriver han vidare.

Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I och med sitt inlägg ber nu mannen om råd.

Är det okej eller inte att han inte berättar sanningen för sin chef?

”Jag njuter verkligen av all ledig tid men vore det oetiskt att fortsätta med det här upplägget utan att nämna det på något vis? Det är ju inte så att jag lurar företaget. Företaget har aldrig påvisat att de skulle vara missnöjda med mitt arbete och faktum är att de får precis vad de anställde mig för att få”.

Inlägget skapade viss debatt.

”Betalar företaget för din arbetstid eller det färdiga resultatet? Även om det låter lite som bedrägeri oavsett så gick de med på att betala dig för din prestation, och då väger dina argument för hur du levererar de resultaten tyngre”, skriver en person i ett svar.

”Du säljer inte tid, du säljer resultat”, skriver en annan, under förutsättningen att kvaliteten på mannens arbete inte har sjunkit i samband med att det automatiserades.

Foto: OLEG RESHETNYAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Andra har reagerat på mannens påstående om att han inte lurar företaget.

”Gör du inte? Ok, då borde du berätta för företaget vad du har gjort och sedan se om de håller med. Om du har rätt kommer de inte känna sig lurade, och de kommer att säga ”bra jobbat, fortsätt så!” och fortsätta ge dig en heltidslön för två timmars jobb", skriver en person.

En annan skriver:

”Berätta bara om ditt program. Det är faktiskt möjligt att få får ännu mer saker att försöka automatisera. Och i värsta fall, om du blir uppsagt för att ha automatiserat ditt jobb kommer nog andra, framtida arbetsgivare att värdesätta det även om din nuvarande inte gör det”.

Ytterligare en person föreslår att mannen kontaktar sina chefer och berättar att han under de senaste 18 månaderna har funderat på ett program som kan göra jobbet enklare, och att han snart har ett förslag att presentera – men att han samtidigt tvekar då han inte vill bli av med sitt jobb.

Foto: SASUN / SASUN