Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bluffbilderna sprids av tusentals – nu avslöjar Kalle den viktiga sanningen

Kalle Kovács, 24, har skrivit ett inlägg om källkritik som har delats av tusentals.

– Det är viktigt att rätt information sprids. Annars kan det sluta illa, säger han till Omtalat.nu.

Bilderna är tagna 2010 i Bangladesh där hundratals protesterade mot Sverige med anledning av Lars Vilks karikatyrbild av profeten Muhammed. Men vissa sprider de här bilderna i dag – med påståenden om att de är tagna i Sverige.

24-årige Kalle Kovács från Göteborg ville få stopp på spridningen av de falska påståendena om bilden. I ett inlägg på Facebook delar han ut en viktig läxa till flitiga informationsspridare.

– Jag har skrivit ganska mycket om källkritik innan. Jag kände igen de här bilderna. Jag gjorde en enkel bildsökning och såg vart de kom ifrån, säger han.

Så här skriver han i inlägget på Facebook:

"Den här statusen har delats av ett par människor. Sändaren påstår att bilderna är tagna i Sverige och sen går den loss på hur dumma vi är som inte vaknar. Svaret på vart dessa bilder kommer ifrån är tre klick bort. Varsågoda:

Steg 1: Högerklicka på valfri bild
Steg 2: Klicka "Sök på Google efter den här bilden"
Steg 3: Kolla genom flödet. Ganska snart hittar ni bildens ursprung."

– Det funkar inte alltid, men det är ett tillvägagångssätt. Det är enkelt och går snabbt.

I inlägget förklarar han att sanningen bakom många bilder bara är ett par klick och sekunder bort. "Har ni inte ens den korta tiden att granska det ni länkar så borde ni överväga att inte publicera någonting någonsin", skriver han.

I skrivande stund har Kalles inlägg delats 2 507 gånger.

– Det känns väldigt kul att något som handlar om källkritik kan bli så uppmärksammat. Det tyder på att folk bryr sig, säger han.

Som svar på varför källkritik är viktigt citerar han komikern och programledaren Jon Stewart: "If you smell something, say something". För Kalle är det viktigt att alltid påpeka när information är felaktig – om så, med god ton.

– Det skrivs jättemycket och information kan delas så enkelt. Bara att min grej har spridits så snabbt kan vara otäckt kan jag tycka. Så fort någon har delat inlägget har jag dubbelkollat så att allt stämmer.

– Det viktiga är att rätt information sprids. Annars kan det sluta illa.

  1. Här kan du läsa Kalle Kovács inlägg i sin helhet:

    Hej vänner. Här kommer ett litet tips på hur ni på ett enkelt och modernt sätt kan granska vad era vänner på Facebook...

    Posted by Kalle Kovács on den 16 september 2015

  2. 6 bilder på "flyktingar" som enbart är rasistisk propaganda - tusentals har lurats