Den 25-åriga bloggarens lögn kom till slut fram.Den 25-åriga bloggarens lögn kom till slut fram.
Den 25-åriga bloggarens lögn kom till slut fram.
Belles kokbok blev en succé och hamnade på topplistorna. Foto: FacebookBelles kokbok blev en succé och hamnade på topplistorna. Foto: Facebook
Belles kokbok blev en succé och hamnade på topplistorna.  Foto: Facebook

Bloggaren ljög om sin "dödliga cancer" – nu tvingas hon betala tillbaka tre miljoner kronor

Publicerad

25-åringen fick stor framgång efter lanseringen av sin kokbok – där hon hävdade att bra kost hade botat henne från dödlig cancer. 

Men året därpå krackelerade lögnen. 

– Jag vill inte ha förlåtelse, säger hon. 

2014 lanserade hälsobloggaren Belle Gibson, från Australien, en kokbok och en app som hamnade på topplistorna, skriver The Guardian.

I boken "The Whole Pantry" hävdar Belle att hon botat sin cancer genom att följa en hälsosam kost. Enligt bloggaren hade hon tidigare fått beskedet att hon bara hade fyra år kvar att leva. 

Kokboken "The Whole Pantry" hamnade snabbt på topplistorna. Foto: Goodreads

Med framgången kom även 200 000 nya följare på Instagram, och Belle blev en välkänd hälsobloggare i Australien. 

Men i början av 2015 började hennes stora lögn att uppdagas. 

"Inte sant"

Inledningsvis hävdade Belle att hon hade blivit felaktigt diagnosticerad med blod-, njur-, livmoder- och levercancer – men menade att hon i stället hade drabbats av obotlig hjärncancer. 

Efter ett tag började Belles lögn att ses igenom. Foto: Facebook

Men i april samma år erkände hon till slut sin lögn. 

– Inget av det är sant, säger hon till Australian Women's Weekly

– Jag vill inte ha förlåtelse. Jag tycker att erkänna var det mest ansvarsfulla jag kunde göra. Framförallt vill jag att människor ska säga: "Okej, hon är bara människa". 

Döms till böter

En rättegång inleddes, men bloggaren dök varken upp i rätten eller la fram några bevis i sitt försvar. 

Nu döms hon till 410,000 australiska dollar i böter – uppemot 3 miljoner kronor. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag