Mamman såg fram emot att få sitt andra barn. Foto: Brooke CampbellMamman såg fram emot att få sitt andra barn. Foto: Brooke Campbell
Mamman såg fram emot att få sitt andra barn. Foto: Brooke Campbell
Familjen samlad på en semesterresa innan förlossningen. Foto: Brooke CampbellFamiljen samlad på en semesterresa innan förlossningen. Foto: Brooke Campbell
Familjen samlad på en semesterresa innan förlossningen. Foto: Brooke Campbell

Bebisen föddes död – då ville mamman skapa ett sista minne med honom

Publicerad

Mamman och hennes familj hade sett fram emot att välkomna en ny familjemedlem till världen.

Men pojken var död när han föddes – nu berättar mamman om sin sista tid med honom.

– Det finns inga ord som kan beskriva smärtan och sorgen när jag fick veta att han skulle födas död, berättar Brooke Campbell.

Varning för starka bilder.

Brooke Campbell från Brisbane, Australien, var nära att dö när hon förlorade mer än 1,7 liter blod när hon drabbades av en kraftig blödning tidigt den 28 augusti.

Men efter att ha tagits till sjukhus blev allt värre – läkarna upptäckte att det 36 veckor gamla barnet i hennes mage hade dött.

Mamman såg fram emot att få träffa sitt andra barn.Foto: Brooke Campbell

"Det var för sent för att göra något"

Pojken dog av en graviditetskomplikation som kallas moderkaksavlossning – vilket innebär att moderkakan lossnar från livmodern alltför tidigt.

– Det var för sent för att göra något, och han var redan borta, säger Brooke till Daily Mail.

Maken Elliott bar in in väskorna från ambulansen när han fick reda på de tragiska nyheterna.

– Han sa bara: 'Nej, du har fel, hur händer det här?' Han föll till marken och grät hysteriskt. Han tog det väldigt dåligt. Tre sjuksköterskor hjälpte honom upp på fötter, berättar mamman.

Familjen samlad på en semesterresa.Foto: Brooke Campbell

"Såg ut att vara hälsosam och vacker"

Brooke valde att inte göra kejsarsnitt, och födde det döda barnet vaginalt. Hon berättar att det var hjärtskärande att föda ett dött barn – men att det behövde göras.

När pojken var ute passade familjen på att ta bilder på honom för att föreviga minnena.

– Darcy såg hälsosam och vacker ut – förutom att han inte grät som en nyfödd. Han bara låg där som om han sov, vilket krossade mitt hjärta eftersom allt jag ville var att han skulle ta sitt första andetag, berättar Brooke.

Mamman berättar att sjukhuset lät familjen umgås med den döda pojken i två dagar.

– Jag myste med honom hela natten med mina armar runtomkring honom. Jag vaknade flera gånger för att mysa, pussas och gråta tyst.

En av de bilder som togs på pojken.Foto: Brooke Campbell

"För ung för att förstå"

Även den yngre pojken i familjen fick chansen att ta farväl till sin lillebror.

– Noah var väldigt fin mot honom, men var förvirrad över att han inte rörde på sig. Han är för ung för att förstå, men pussade Darcy mycket när vi träffade honom på sjukhuset, säger hon.

Nu vill mamman öka medvetenheten kring den genetiska mutation hon bär på, som kallas Faktor V Leiden. 

Mutationen ökar risken för blodproppar hos gravida kvinnor, men enligt en studie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset från 2009 ökar inte mutationen risken för andra graviditetskomplikationer.

Om man är osäker bör man givetvis vända sig till en läkare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag