När Lucas dog vägde han bara 4,3 kilo. Foto: Shutterstock
När Lucas dog vägde han bara 4,3 kilo.  Foto: Shutterstock

Bebis dog efter att ha matats med enbart vegetabilisk ersättning – nu döms föräldrarna för dråp

Publicerad

Lucas vägde bara 4,3 kilo när han dog sju månader gammal, uttorkad och undernärd.

Nu döms föräldrarna för dråp – efter att att ha matat sonen med endast vegetabilisk kost. 

En belgisk domstol dömde i onsdags två föräldrar till sex månaders villkorlig dom – efter att de matat sin bebis med mjölk gjord på endast vegetabiliska produkter, skriver BBC

Lucas föddes hösten 2013. Efter att mamman hade slutat producera bröstmjölk, började föräldrarna mata sonen med mjölk gjord på havre, bovete, ris, och quinoa. 

Familjen bodde i Beveren i Belgien, där föräldrarna ägde en hälsokostbutik. 

Familjen ägde en hälsokostbutik. Foto: Shutterstock

Under fyra månader matade de Lucas med den vegetabiliska mjölkersättning, eftersom han enligt uppgifter hade vägrat dricka modersmjölksersättning. 

Organen krympte

Lucas gick ner allt mer i vikt. I juni 2014 ringde föräldrarna efter ambulans, efter att en läkare som jobbar med alternativ medicin insett att läget var kritiskt för bebisen. 

När Lucas dog hade vissa av hans organ krympt till hälften av sin storlek.

Men Lucas liv gick inte att rädda. Han dog på väg till sjukhuset – bara sju månader gammal. 

Då vägde han 4,3 kg, och var både uttorkad och undernärd. Vissa av hans organ hade krympt till hälften av sin storlek och saknade helt ett fettlager, skriver CBS

Saknar näring 

Vegetabilisk mjölkersättning saknar de essentiella näringsämnena som alla barn behöver få i sig under sitt första år. 

Lukas föräldrar uppger att de vände sig till den vegetabiliska kosten eftersom de trodde att han var laktos-eller glutenintolerant. Enligt deras advokat matade mamman sin son flera gånger per natt – ett bevis på att hon försökte ta hand om honom. 

Nu har föräldrarna dömts för dråp. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag