Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beas bröstkonst spreds på Instagram – då stängdes hennes konto

När Bea Strands bröstkonst delades på Instagram blev hennes konto avstängt, trots att det inte fanns några som helst sexuella anspelningar i bilden.

Bilden föreställde ett så kallat tuttdjur – ett djur målat på en kvinnokropp med tillhörande text. Nu kan hon varken logga in eller komma åt sina bilder.

– När kvinnor själva väljer att lägga upp bilder på sina nakna kroppar utan några sexuella anspelningar, bilder som är roliga eller konstnärliga och inte för manlig betraktelse, så anses de väcka anstöt, säger hon.

25-åriga Bea Strand är scenograf och stylist. Hon är även personen bakom Instagram-kontot ”Tuttdjuren” där hon, åtminstone fram tills nyligen, la upp konstnärliga bilder på målade kvinnobröst.

Men när vännen och konstnären Lina Lindfors, 32, delade ett foto på sitt Instagram-konto "Lina.lindfors" hände något. Beas konto raderades tvärt.

– Jag kunde inte logga in igen och när jag försökte fick jag ett meddelande om att jag skulle läsa på om Instagrams regler, säger hon.

 1. Här är bilden som fick kontot borttaget

  Reglerna på Instagram och Facebook har debatterats mycket under de senaste åren. Bland annat för att de inte tillåter kvinnobröst, oavsett om de porträtteras på ett konstnärligt, roligt, vanligt eller sexuellt sätt. Manliga bröstvårtor får däremot florera fritt. Många har frågat sig varför, och de sociala medierna har fått en hel del kritik. Ännu har de inte lyssnat.

  – Jag tror framförallt att det handlar om att män tillåts vara mångsidiga med sina kroppar på ett sätt som inte är tillåtet för kvinnor. Män kan visa upp starka, sportiga, sexiga och roliga kroppar. Kvinnor får inte ta den platsen, och när jag vill öppna upp fler forum där kvinnor kan uttrycka sig så blir mitt konto nedstängt, konstaterar Bea Strand. 
 2. Ytterligare ett tuttdjur

  På Facebook och Instagram finns mängder av sidor och konton med bilder där kvinnokroppen sexualiseras grovt. Ofta handlar det om män som lägger upp eller tar bilder av lättklädda kvinnor. Dessa bilder tillåts, så länge inga bröstvårtor eller könsdelar syns. Något som tyder på en sexistisk dubbelstandard, menar Bea Strand.

  – När kvinnor själva väljer att lägga upp bilder på sina nakna kroppar utan några sexuella anspelningar, bilder som är roliga eller konstnärliga och inte för manlig betraktelse, så anses bilderna väcka anstöt och tas bort. Men när bilderna är tagna ur och för ett manligt perspektiv så är det inte lika uppseendeväckande. Det handlar om att de utgår från den manliga blicken i värderingen av bilderna, säger hon och uppger att hon ska mejla Instagram och ställa dem till svars.


  Att få tillbaka sitt konto vågar Bea Strand inte hoppas allt för mycket på. Samtidigt menar hon att man måste fortsätta kämpa, och inte ge de stora mediebolagen rätt.

  – Jag tror på att inte ge upp. På ett eller annat sätt kommer mina och andras bröstfabler fortsätta berättas. Kvinnokroppen ska få ta plats utanför normen, så är det bara.

 3. För att uppmärksamma problemet delade Lina Lindfors bilden och historien om det inträffade på Facebook-sidan Supersnippan, som även den hotats av nedstängning. Lina jobbar dels som illustratör och konstnär och det var märkligt nog delningen på hennes Instagram som fick Beas konto att stängas ned.

  – Det började med att Bea skickade bilder på tuttdjuren i en gruppchatt till oss vänner, och det resulterade i att hon startade Tuttdjuren. Jag ville uppmärksamma detta fantastiska konto så jag delade vidare på min Instagram till en bredare publik. Det är en så härlig, vacker och befriande konst, så jag la ut den på min Instagram och hänvisade till Beas Tuttdjur. Det ramlade in följare men efter ett dygn stängdes kontot ner, säger Lina Lindfors, bilden. 
 4. Lina Lindfors
  Troligtvis har någon eller några sett delningen och sedan anmält bilderna på Bea Strands Instagram. Både Facebook och Instagram har ett system där de granskar bilder som anmälts. Först efter en eller flera anmälningar tas ett beslut om bilden eller videon strider mot reglerna om sexuellt innehåll eller inte. De stora sociala medierna är alltså inte den enda boven i dramat. Personer som inte vill låta andra synas, som känner till regelverket och som anmäler bilder där kvinnor porträtterar sig själva har också ett finger med i spelet.


  – Det här har inget med sex att göra utan är bara konstnärligt, roligt och befriande. Det ligger hundratals bilder där kvinnor sexualiseras på både Facebook och Instagram, men lägger man som kvinna upp ett tuttdjur så tas den ner på en gång, säger Lina Lindfors som är inne på samma spår som Bea Strand:

  – Jag tycker utan tvekan att man ska köra på och fortsätta lägga upp bilder. Samtidigt är man ju rädd för att få sitt konto borttaget, men om man nöjer sig med reglerna som de ser ut så kommer det aldrig hända något.

 5. Instagram och Facebook kommunicerar via deras svenska pr-byrå Spotlight att de inte kommenterar enskilda fall. När vi söker svar på ett antal frågeställningar får vi endast ett standardiserat mejlsvar på engelska, samt en hänvisning till deras regler. 

  "Nakenhet är ett väldigt komplext och utmanande problem att handskas med för alla sociala medier och på nätet generellt. Vi överväger dessa utmaningar noga i utformningen av vår policy, och när vi bestämmer vad som ska tillåtas och inte på Instagram", skriver Fannie Friberg som jobbar med pr för Instagram, i ett mejl.

  "För att kunna erbjuda användarna en angenäm upplevelse på vårt globala community där mångfalden är stor sätter våra regler gränser för nakenhet i bilder och videos. Det inkluderar även vissa bilder av kvinnliga bröstvårtor", fortsätter Friberg.

  Varför konstnärliga bilder på bröst som inte anspelar på sex tas bort, samtidigt som objektifierande och närmast pornografiska sexbilder och sidor får ligga kvar, vill de inte svara på.

  Men Bea Strand och Lina Lindfors kommer inte att ge sig. I slutet av maj har Lina en utställning på Scandic Malmen i Stockholm, där hennes illustrationer och även Beas tuttdjur kommer att ställas ut.