Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astrid Lindgrens egna ord: I dag skulle jag aldrig gjort Pippis pappa till negerkung

den världsberömda barnboksförfattarinna astrid lindgren kallar sig för världens äldsta barn. hon fyller 90 år i november i år. hon ses här i sitt hem i vasastaden i stockholm. astrid lindgren har skapat många populära barnbokdfigurer såsom pippi långstrump, madicken och emil i lönneberga. hennes böcker läses över hela världen och pippi långstrump är översatt till 56 språk. foto: tobias röstlund code: 1014 sup category: db publicerad text: publicerad bildtext: drar in miljoner. saltkråkan ab, som förvaltar astrid lindgrens rättigheter, har de senaste fem åren ökat inkomsterna med 46 procent. foto: scanpix
Foto: Tobias Röstlund

Den debatt som finns just nu om det är rätt eller fel att SVT klipper om Pippi Långstrump, så att den rasism som följt med från tiden då böckerna skrevs försvinner, kan ju faktiskt bara avgöras av en enda person: Astrid Lindgren.

Här är två uttalanden från henne som tydligt visar vad hon tyckte om rasism, nationalism och fördomar.

  • ”I dag skulle jag aldrig gjort honom till negerkung."

    Astrid Lindgren i en intervju 1970, klipp från pressmeddelande från Saltkråkan AB.

  • ”Jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser."

    Astrid Lindgren i ett privat brev från 1957, klipp från bloggpost 2011.