Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

9 saker vi inte ska glömma att Sveriges andre vice talman sagt och gjort

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
privat björn söder håller om sin partikamrat. att han bär en ku klux klan tröja verkar inte störa honom nämnvärt. publicerad text: publicerad bildtext:björn söder, numera partisekreterare, håller om en partikamrat som bär en tröja med ku klux klan-symbol. foto/research: expo

Björn Söder, SD, är ny andre vice talman i riksdagen. Han har inte dragit sig för att uttala sig homofobiskt, rasistiskt och islamofobiskt under sin politiska bana.

Ja, visst, ja. Han har poserat leende på bild med en SS-soldat också.

Och ja, samma regler ska gälla i riksdagen för SD som för de andra partierna. Så hade en moderat, folkpartist, sosse, vänsterpartist, miljöpartist, centerpartist eller kristdemokrat sagt det här – och poserat på bild med en SS-soldat hade vi publicerat det också.

 • 1. Han har sagt att han är för dödsstraff

  ”Sverigedemokraterna är mot dödsstraff. Men personligen är jag förespråkare av dödsstraff.” Björn Söder i en intervju med SVT 2002.

 • 2. Han har jämfört homosexualitet med att ha sex med djur

  ”Vad är det som säger att den s k normaliseringen slutar med att bi- homo- och transpersoner skall normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala.” Björn Söder i en kommentar till sin blogg 2 juli 2007.

 • 3. Han tycker inte att religionsfriheten är en självklar rättighet

  ”Tyvärr verkar många i Sverige idag tro att religionsfriheten är det mest grundläggande i samhället och att denna rättighet står över alla lagar och förordningar. Så är det inte (även om man skulle kunna tro det ibland). Och så skall det givetvis inte heller vara. Kristendomen skall ha en särställning i vårt samhälle. Varför? Jo, hela vårt samhälle vilar på kristendomen och de kristna värderingarna. Sverige är och skall förbli ett kristet land. Kristna ritualer, som skribenten ovan skriver, ingår i vårt kulturarv och våra traditioner. Religionsfriheten är underordnad vårt kulturarv.”

 • 4. Han har kallat Pride-festivalen för ett sjukligt jippo

”Kännetecknande för ett samhälle i upplösning är hyllandet av perversioner och dekadens. Så har det varit genom historien och nu visar det sig med all tydlighet även i vårt land. Perversa tillställningar hyllas av etablissemanget som om de vore vilka nöjestillställningar som helst. Perversa och onaturliga läggningar lyfts fram av massmedierna och politikerna som normaliteter och de nästan slåss om att vara den som skriker högst till försvar av dessa sjukliga jippon.” Björn Söder på sin hemsida 2003

 • 5. Han ifrågasatte om Sverige verkligen vann Schlager-EM när Loreen vann

  Inlägg och kommentarer på Facebook

 • 6. Han har poserat leende på bild med SS-veteraner

 • 7. Han har jämställt islam med nazismen

  ”Precis som nazismen bekämpades måste nu islam bekämpas.” Björn Söder i Smålandsposten 2009

 • 8. Han menar att det nog finns en anledning till att romer diskrimineras

 • 9. Han har inget emot lakritsgodis med rasistiska nidbilder på