Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

8 tillfällen som visar Sverigedemokraternas hyckleri kring yttrandefriheten

mattias karlsson pressträff efter beskedet om omval stockholm 20141203 foto: anna-karin nilsson scanpix kod publicerad text: publicerad bildtext:mattias karlsson (sd). mattias karlsson (sd). mattias karlsson, sd. sverigedemokraternas partiledarvikarie mattias karlsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Sverigedemokraterna var snabba med att uttrycka sin sorg över attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för SD, kallade det för en attack mot demokratin och yttrandefriheten.

Men är det verkligen partiets rätta ansikte?

Bloggaren Kim Fredriksson har listat exempel på Sverigedemokraternas hyckleri kring yttrandefriheten.

 1. 1. Dubbad Åkesson i satirklipp var inte okej

  Partiets reklamfilm dubbades av en satiriker och laddades upp på nätet. Det spreds snabbt och nådde tiotusentals visningar. Då kämpade ledningen för att få bort det. Det var ju trots allt satir mot Jimmie Åkesson...

  Läs mer på Metro.
 2. 2. Satirisk sångare sjöng om SD - hotades med våldtäkt

  En sångerska från Landskrona sjöng kritiskt om Jimmie Åkesson. Hon fick ta emot våldtäktshot och antirasistiska bloggen "Inte rasist, men..." uppmärksammade att ledande lokalpolitiker för Sverigedemokraterna hejade på hoten och hatet.
 3. 3. Riksdagsman kränkt efter satir

  Antirasistiska bloggen "Slutpixlat" publicerade en satirbild där den dåvarande SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson föreställde en storbystad person iklädd något som liknar en SS-uniform. Satirbilden uppskattades inte av Alfsson, som sa att han kände sig kränkt.

  Läs mer på Nyheter24.
 4. 4. Kräver bloggare på pengar efter satirbild

  Bloggarna Nikke Lindqvist och Torbjörn Jerlerup fick betalningsuppmaningar efter att ha använt Sverigedemokraternas logotyp i ett bildmontage som publicerades i satirsyfte.
 5. 5. Barn- och ungdomsteatern anmäldes

  "Gymnasieguiden" hette en politisk teaterföreställning som Sverigedemokraterna tyckte förtalade partiet. Då polisanmälde man Östgötateaterns barn- och ungdomsscen.

  "Jag räds ingen anmälan eftersom vi tack och lov har yttrandefrihet i det här landet", sa Malin Axelsson, konstnärlig ledare på teatern, då.
 6. 6. Krävde att journalist skulle få sparken

  Ida Nilsing, journalist på Länstidningen Östersund, skrev om Sverigedemokraterna i en ledare och använde en satirbild som porträtterade Jimmie Åkesson. Då krävde Thoralf Alfsson, då riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, att hon fick sparken från tidningen.
 7. 7. Politisk satir i media anmäldes

  Jnytt rapporterade om att partiet anmälde programmet "Morgonskiftet" i Sveriges Radio Jönköping till Granskningsnämnden. Den politiska satir som programmet pysslade med - som Sverigedemokraterna föll offer för i detta fall - uppskattades inte.
 8. 8. Nu hotar de stämma satirkonto på Twitter

  Och nu hotar Sverigedemokraterna i Sigtuna att stämma ett satirkonto på Twitter. Kontot drev med strategien för att locka kvinnor till partiet.