Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

8 saker som påminner oss om vad Sverigedemokraterna egentligen står för

Den antirasistiska stiftelsen Expo gav under 2014 ut en vitbok över Sverigedemokraternas historia. Nu släpps den även som digital utgåva och påminner oss återigen om vad Sverigedemokraterna står för och vad de har gjort sedan de bildades i februari 1988.

Listan över rasismen är lång och går att läsa i sin helhet på Expos hemsida, men här kan ni läsa åtta saker som vi aldrig får glömma att Sverigedemokraterna har gjort: 

 1. 1. I november 1992 hade Sverigedemokraterna en demonstration där de hade anlitat Vitt Ariskt Motstånd som livvakter. Många av dessa bar hakkors och var maskerade.

  Foto: Torbjörn Gustafsson


 2. 2. Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande grips för innehav av handgranat i samband med att Gudrun Schyman (då Vänsterpartiet) håller första maj-tal 1993.

  Gudrun Schyman under FI:s valvaka 2014. Foto: Olle Sporrong


 3. 3. 1996 hyr Sverigedemokraten Anders Westergren, som är aktiv än i dag, ut mark till nazistiska Nationalsocialistisk front. Organisationens nyblivne medlem Jan Bengtsson anordnar lägret och var både dessförinnan och långt senare (2013) aktiv i SD.

  Här demonstrerar NSF i Växjö år 2003. Foto: Ulf Karlsson


 4. 4. År 2000 skriver Mattias Karlsson, numera vikarierande partiledare för SD, i SDU:s tidning att religionsfrihet inte ska gälla islam.

  Foto: Jonte Wentzel


 5. 5. 2006 tipsar Sverigedemorkaten Erik Hellsborn om boken "Vedergällning" på sin blogg. En bok som handlar om att avrätta invandrare och som gavs ut av ett nazistiskt förlag.

  Foto: Robban Andersson


 6. 6. I och med Pride-paraden 2007 skriver Björn Söder att homosexualitet, bisexualitet och transsexualism är "avarter" som inte ska normaliseras. Han jämställer också dessa med tidelag och pedofili.

  Foto: Sven Lindwall


 7. 7. 2013 skrev Sverigedmokraten Michael Hess "När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära". Han fälldes för hets mot folkgrupp men stöttades trots detta av Sverigedemokrater som menade att han formuelrade sig klumpigt, men att kärnan i det han sa var sann.

  Foto: Facebook


 8. 8. I en intervju med Dagens Nyheter säger Riksdagens andre vice talman och SD:are Björn Söder att samer och judar inte är svenskar.

  Foto: Olle Sporrong


Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!