7 saker du måste veta om islamfientliga Pegida inför deras första demonstration i Sverige

Publicerad

Under måndagskvällen kommer den islamfientliga organisationen Pegida att ha sin första svenska demonstration. Tidigare har de hållit demonstrationer i både Tyskland och Norge.

Demonstrationen kommer att vara i Malmö och polispådraget är stort, då man befarar att det kan bli våldsamt när Pegida möts av motdemonstranterna som förväntas vara upp emot tio gånger fler.

Men vad står egentligen Pegida för och vilka är de? Här är 7 punkter som sammanfattar:

 • 1. Pegida är förkortningen för "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes" (Patriotiska européer mot islamisering av västvärlden)

  Foto: Jens Meyer


 • 2. Pegida grundades av en Dresden-bo vid namn Lutz Bachmann. Han tvingades dock avgå i januari efter att ha poserat som Adolf Hilter på bild samt uttalat sig rasistiskt.

  Foto: Facebook
 • 3. I Pegidas manifest, som består av 19 punkter, står det bland annat att de vill minska asylinvandringen, skydda tyska judeo-kristna traditioner och inte släppa in kriminella flyktingar.

  Foto: Sean Gallup


 • 4. Rörelsen har haft flera demonstrationer, men efter terrorattacken mot Charlie Hebdo samlade Pegida 25 000 deltagare till en demonstration i Dresden. • 5. Bakom den svenska Pegida-rörelsen står galleristen Henrik Rönnquist som ställt ut Dan Parks verk. Rönnquist har dömts för hets mot folkgrupp.

  Foto: Ulf Ryd


 • 6. Pegidas svenska Facebooksida hade nära 9000 likes i februari.

  Foto: Facebook


 • 7. Under måndagen väntas cirka 100-150 personer delta i Pegidas antimuslimska demonstration. Motdemonstrationen "No Pegida Sverige" väntas dra tusentals deltagare.

  Foto: Facebook


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag