Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

7 orsaker till att Lemmy Kilmister var världens coolaste rockare

I dag blev många musikfans glada julledighet snabbt avbruten av en hemsk nyhet:

Lemmy Kilmister är död.

"Det finns inget enkelt sätt att meddela detta... vår vän Lemmy lämnade oss i dag efter en kort kamp mot en extremt aggressiv form av cancer. Han fick besked om sin sjukdom den 26 december, och befann sig hemma, med sitt favoritdataspel", skriver bandet Motörhead på sin Facebook när de ska berätta att deras vokalist och basist – och världens kanske mest legendariske rockare – har dött av cancer. Han blev 70 år gammal.

Illustration: Helén Rasmusen.

Det är sant. En legend gick ur tiden i natt. Det må låta klyschigt, men det är sanningen. "För tidigt", hävdar vissa, men många är nog förvånade över att han lyckades leva så länge som han gjorde.

Vilket kanske inte är så konstigt. Det är ingen hemlighet att Lemmy Kilmister levde ett galet liv. Här är några bevis på det.

 1. 1. Hans besök på Arvikafestivalen.

  via GIPHY

  Ett fan berättade om ett minne han hade från Arvikafestivalen. Han var där ihop med ett band och hängde backstage när han "såg något magiskt". För där gick Lemmy runt med vita cowboyboots utanpå de tajta jeansen och drack hembränt ur en dunk.
 2. 2. Hans klockrena citat.

  Foto: Ludvig Thunman
  "Om du tänker bli en fucking rockstjärna, gå och var en. Folk vill inte se 'The guy next door' stå på scenen. De vill se en varelse från en annan planet. Du vill se någon du aldrig skulle träffa i ditt vanliga liv."

  Kung.
 3. 3. Hans magiska utstrålning.

  via GIPHY

  Med en längd på 1,78 meter var han inte en stor man, men hans själ och utstrålning fick honom att framstå som en. Hans närvaro var kraftig – både på och utanför scenen.

  Det gick inte att missa hans annorlunda, men ändå klassiska, utseende.
 4. 4. Hans "huskur".

  via GIPHY

  Nyligen bytte Lemmy ut sin stardarddrink Jack Daniels mot vodka och apelsin juice – en såkallad Screwdriver – i ett försök att vara lite mer hälsosam.
 5. 5. Hans episka självbiografi.

  via GIPHY

  Självbiografien "White line fever" är späckad med sjuka anekdoter, känslor och oneliners som har fängslat både fans och andra läsare.

  "Bara storyn om hur han hört att Keith Richards hade bytt blod får att bli nykter men blev nobbad av läkaren på grund av att hans kropp var FÖR van vid att ha speed i blodet", uppger en läsare som en minnesvärd anekdot.
 6. 6. Hans förmåga att trollbinda en hel värld.

  via GIPHY

  Alla med ett brinnande musikintresse har fascinerats av bandet och deras livsstil, oavsett vilken genre de brukar lyssna på i vanliga fall.

  “Motörhead har alltid varit lite genreöverskridande mot punk-hållet, tror att det är därför de har haft en sådan stor fan-base. Jag tror att de har lite mer rakt ös och ett annat riv än vad de flesta Heavy metal-band har och jag tror att det är det som gör att de även har mycket 'punkare' som fans", säger ett fan av Lemmy och bandet.

  Det finns även en utbredd respekt för människan Lemmy och den påverkan han haft på människor och fans världen över. Det finns en nyfikenhet på varför han levde som han gjorde och – inte minst – hur han orkade.
 7. 7. Hans sätt att se på livet.

  via GIPHY

  I en intervju från 1996 med Dagens Nyheter säger Lemmy Kilmister följande:

  – Jag hade inte ens väntat mig att leva så här länge, och är lika förvånad som någon annan.

  Men även om han var förvånad över att han briljerade genom livet så länge som han gjorde har han ingen ånger över livet han levde.

  "Jag ångrar mig inte. Ånger är poänglöst. Det är för sent för ånger. Du har redan gjort det, eller hur? Du har levt ditt liv. Det finns ingen poäng i att önska att du kunde ändra det."

  Det är många som lyssnar på dig Lemmy. Vila i frid nu, så lovar vi att rocka vidare.

 8. 29-åringen kan inte prata – men det magiska händer när han börjar sjunga

  När han börjar sjunga jullåten händer något fantastiskt. På grund av sin diagnos pratar Kyle Coleman, 29, ytterst sällan – men när han börjar sjunga släpper allt.
 9. Nu finns vi även på Instagram! Tryck på bilden för att följa oss :)