Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

6 städer i Sverige där de läskiga clownerna sprider skräck om kvällarna

Trenden med så kallade ”killer clowns” har under veckan kommit till Sverige. På flera håll, från norr till söder, har människor fotograferat, filmat och berättat om sina möten med de mystiska figurerna. 

Här är sex ställen i Sverige där clowner har skrämt människor. 

Människor som klär ut sig till otäcka clowner och skrämmer människor kommer från USA, och har spridit sig från USA, via Storbritannien och Australien.

Nu har den kommit till Sverige. Här är sex platser där clowner har setts.

 1. 1. Linköping

  På måndagskvällen skulle 18-åriga Jasmine gå till bussen i Tannefors, Linköping, när hon såg en clown på andra sidan vägen. 

  – Det såg precis ut som den där mördarclownen från filmen "Det". Jag hade Snapchat uppe så jag tog en snabb bild innan jag började gå åt andra hållet. Jag blev väldigt rädd, sa hon under tisdagen.
 2. I samma stad blev 22-åriga Olivia och hennes vän Hanne jagade av en clown.

  – Den började jaga efter mig, skrattande. Jag skrek åt den att sluta, sa hon om händelsen
 3. 2. Stockholm

  Bella, 21, såg en clown i Hagsätra. Den gjorde ingan närmanden, och Bella gömde sig bakom ett träd.
 4. 3. Timrå

  Även norrut har clowner observerats. Sundsvalls Tidning berättar om två arbetskamrater som var på väg hem från jobbet i lördags kväll. Clownen var hotfull, och händelsen har blivit ett ärende för polisen. 

  – Clownen började springa efter dem och hoppade upp på deras bil, säger Helen Häggmark, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad, till tidningen. 
 5. 4. Ronneby

  "Mördarclownerna" har kommit till Blekinge, skriver sajten 24blekinge. Emelie från Ronneby var på gymmet sent i söndags. Hon var ensam, och stod på ett löpband som vätter ut mot gatan. Då gick en clown förbi. 

  – Han gick sakta förbi och kollade mig rakt in i ögonen. Sen ställer sig den här personen och stirrar rakt på mig i flera minuter. Det var riktigt obehagligt särskilt när man inte vet vem det är, säger hon.
 6. 5. Skövde

  På Facebook berättar en man om hur han sett två clowner i Skövde. Han fick syn på dem från långt håll, och sprang från platsen när de kom närmare. 
 7. 6. Svallöv

  Skåne verkar inte heller vara skonat. En man säger att han, efter att ha parkerat bilen, sett en clown i peruk och röd joggingdress.

  Uppdaterad 13 oktober:

  Sedan texten skrevs har clowner setts på en rad andra platser i landet. Natten till torsdag hotades en kvinna till livet av beväpnade clowner i Skänninge utanför Mjölby i Östergötland.
 8. Vad vill clownerna?

  Det som under sommaren började i USA har nu spridit sig till bland annat Storbritannien och Australien. Antalet anmälningar om mystiska clowner har i dessa länder ökat lavinartat, och nu har trenden kommit till Sverige. 

  Vad clownerna syftar till är oklart. De flesta beskriver aktiviteterna som ett spratt. Någon började klä ut sig och skrämma upp folk. Andra läste om det, och hakade på. Inspirationen kan ha kommit från miniserien och boken "It", Twisty the clown från TV-serien "American horror story", eller filmen ”The Purge”. 

  Polisen har i flera länder bett människor att sluta. Bland skojare som busar finns det alltid galningar, och att identifiera dem är svårt. Det är svårt att tänka sig en mer perfekt rörelse för en potentiell våldsverkare att gömma sig i. Att smälta in bland ett gäng clowner är lätt.

  I USA, England och Australien har hundratals fall av misshandel, hot och trakasserier anmälts. Både clowner och andra människor har drabbats av våldet.  

  Här kan du läsa mer om hur det började, och vad det egentligen är som händer.