6 städer i Sverige där de läskiga clownerna sprider skräck om kvällarna

Publicerad

Trenden med så kallade ”killer clowns” har under veckan kommit till Sverige. På flera håll, från norr till söder, har människor fotograferat, filmat och berättat om sina möten med de mystiska figurerna. 

Här är sex ställen i Sverige där clowner har skrämt människor. 

Människor som klär ut sig till otäcka clowner och skrämmer människor kommer från USA, och har spridit sig från USA, via Storbritannien och Australien.

Nu har den kommit till Sverige. Här är sex platser där clowner har setts.

 • 1. Linköping

  På måndagskvällen skulle 18-åriga Jasmine gå till bussen i Tannefors, Linköping, när hon såg en clown på andra sidan vägen. 

  – Det såg precis ut som den där mördarclownen från filmen "Det". Jag hade Snapchat uppe så jag tog en snabb bild innan jag började gå åt andra hållet. Jag blev väldigt rädd, sa hon under tisdagen.
 • I samma stad blev 22-åriga Olivia och hennes vän Hanne jagade av en clown.

  – Den började jaga efter mig, skrattande. Jag skrek åt den att sluta, sa hon om händelsen
 • 2. Stockholm

  Bella, 21, såg en clown i Hagsätra. Den gjorde ingan närmanden, och Bella gömde sig bakom ett träd.
 • 3. Timrå

  Även norrut har clowner observerats. Sundsvalls Tidning berättar om två arbetskamrater som var på väg hem från jobbet i lördags kväll. Clownen var hotfull, och händelsen har blivit ett ärende för polisen. 

  – Clownen började springa efter dem och hoppade upp på deras bil, säger Helen Häggmark, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad, till tidningen. 
 • 4. Ronneby

  "Mördarclownerna" har kommit till Blekinge, skriver sajten 24blekinge. Emelie från Ronneby var på gymmet sent i söndags. Hon var ensam, och stod på ett löpband som vätter ut mot gatan. Då gick en clown förbi. 

  – Han gick sakta förbi och kollade mig rakt in i ögonen. Sen ställer sig den här personen och stirrar rakt på mig i flera minuter. Det var riktigt obehagligt särskilt när man inte vet vem det är, säger hon.
 • 5. Skövde

  På Facebook berättar en man om hur han sett två clowner i Skövde. Han fick syn på dem från långt håll, och sprang från platsen när de kom närmare. 
 • 6. Svallöv

  Skåne verkar inte heller vara skonat. En man säger att han, efter att ha parkerat bilen, sett en clown i peruk och röd joggingdress.

  Uppdaterad 13 oktober:

  Sedan texten skrevs har clowner setts på en rad andra platser i landet. Natten till torsdag hotades en kvinna till livet av beväpnade clowner i Skänninge utanför Mjölby i Östergötland.
 • Vad vill clownerna?

  Det som under sommaren började i USA har nu spridit sig till bland annat Storbritannien och Australien. Antalet anmälningar om mystiska clowner har i dessa länder ökat lavinartat, och nu har trenden kommit till Sverige. 

  Vad clownerna syftar till är oklart. De flesta beskriver aktiviteterna som ett spratt. Någon började klä ut sig och skrämma upp folk. Andra läste om det, och hakade på. Inspirationen kan ha kommit från miniserien och boken "It", Twisty the clown från TV-serien "American horror story", eller filmen ”The Purge”. 

  Polisen har i flera länder bett människor att sluta. Bland skojare som busar finns det alltid galningar, och att identifiera dem är svårt. Det är svårt att tänka sig en mer perfekt rörelse för en potentiell våldsverkare att gömma sig i. Att smälta in bland ett gäng clowner är lätt.

  I USA, England och Australien har hundratals fall av misshandel, hot och trakasserier anmälts. Både clowner och andra människor har drabbats av våldet.  

  Här kan du läsa mer om hur det började, och vad det egentligen är som händer. 
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag