Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

6 bilder på "flyktingar" som enbart är rasistisk propaganda - tusentals har lurats

Flera bilder på flyktingar har cirkulerat i högerextrema och rasistiska kretsar under den rådande krisen.

Bilderna används främst för att lägga grund för rasistisk propaganda – och har dessutom bevisats vara felaktiga.

Tack vare en sammanställning från Vice kan vi nu uppmana människor att sluta dela dessa bilder – och ta debatten mot dem som gör det.

 1. 1. "Snälla ge mat och husrum till den här fattige, försvarslöse flyktingen"

  Foto: FAKSIMIL/Facebook
  Bilden har bland annat spridits av den antimuslimska organisationen Pegida och högerextrema English Defence League där den delats över 3 000 gånger.

  Bilderna har ryckts ur sitt sammanhang då de togs 2013 på Christmas Island utanför Australien. På flera andra bilder ser man hur det står "Australian Customs and Border Protection" på de blåklädda männens ryggar, skriver Vice.
 2. Här kan du tydligare se sammanhanget:

 3. 2. Manliga flyktingar utmålas som fega för att de "lämnar kvinnor och barn i krigszonen"

  Bilden har spridits av English Defence League. Bilden som använts i montaget är taget som en skärmdump ur ett TV-inslag från CBS News och används för att framställa män som flyr krig som fega och själviska. Man insinuerar att de lämnat kvinnor och barn hemma i kriget för att rädda sig själv.

  Följande är fler skärmdumpar som visar sekundrarna efter den pausade bilden som EDL lagt upp där flyktingar välkomnas i München.
 4. Varför valde EDL att inte visa dessa bilder från samma videoklipp?

  Foto: CBS News

 5. Foto: CBS News
 6. Foto: CBS News
 7. Här kan du se hela TV-inslaget:

 8. 3. Gamla bilder

  Foto: FAKSIMIL/Facebook
  Den här bilden har använts av Pegida för att uppmaning att protestera mot att "främlingar tar över Storbritannien", enligt Vice. Men bilden togs 1991 och visar hur tusentals albanier lämnar landet för att ta sig till Italien. Bra koll.
 9. 4. "ISIS kommer till din stad"

  Foto: FAKSIMIL/Facebook
  Vilket är ett väldigt skumt påstående med tanke på att bilden som togs av FN visar syriska flyktingar som är på väg till Irak. Bilden är dessutom tagen år 2013, enligt Vice.
 10. 5. "ISIS-flagga bland flyktingar som slåss med polis i Tyskland"

  Foto: FAKSIMIL/Facebook
  Med nästan 600 000 interaktioner på Facebook har den här bilden fått enorm spridning under de senaste dagarna. "Nu börjar det... ISIS-flagga bland flyktingar som slåss med polis i Tyskland" lyder rubriken på posten som sprids.

  Viralgranskaren visar att bilden är från 1 maj 2012, och männen protesterr mot en det högerextrema partiet Pro NRW:s Muhammed-tecknartävling. Männen på bilden är alltså inte en del av de flyktinggrupper som kommit till Tyskland under slutet av sommaren.
 11. 6. "Mannen som slogs för IS är nu flykting"

  Nästan 100 000 delningar, trots att den är fejk. Mannen på bilden påstås vara en tidigare IS-krigare som nu har blivit flykting.

  Bilden granskades av BBC som kunde avslöja att mannen på bilden är Laith Al Saleh, tidigare befälhavare för Free Syrian Army (FSA), som försökte störta Assads regim – och samtidigt slogs mot IS.
 12. Bluffbilderna sprids av tusentals – nu avslöjar Kalle den viktiga sanningen

 13. #jagvillhjälpa

  Vill du också hjälpa? Nu startar Expressen kampanjen #jagvillhjälpa tillsammans med Röda korset för de utsatta i flyktingkatastrofen. Gå in på vår Facebooksida, Jag vill hjälpa, för att läsa mer.