Christine Hartwells fyraåriga dotter får inte kalla sin bästa kompis för "bästis". Foto: Fox 25 BostonChristine Hartwells fyraåriga dotter får inte kalla sin bästa kompis för "bästis". Foto: Fox 25 Boston
Christine Hartwells fyraåriga dotter får inte kalla sin bästa kompis för "bästis". Foto: Fox 25 Boston
Förskolan Pentucket i Massachusetts, USA. Foto: Fox 25 BostonFörskolan Pentucket i Massachusetts, USA. Foto: Fox 25 Boston
Förskolan Pentucket i Massachusetts, USA. Foto: Fox 25 Boston

4-åringens tårar efter förskolans nya regel

Publicerad

Här är förskolan där barnen inte får ha en bästis.

Nu uttrycker en mamma stor ilska mot att förskolan fått hennes dotter att känna sig förvirrad och upprörd.

Det var efter en dag på förskolan Pentucket i Massachusetts i USA, som Christine Hartwells dotter Julia kom hem gråtande.

Hennes dotter hade fått ett strikt besked från sina förskollärare: du får inte kalla din skolkamrat för ”bästis”.

Orsaken är att vissa av de andra barnen i klassen skulle känna sig utanför.

Christine Hartwell berättar för Fox 25 Boston att hon är mycket upprörd över skolans agerande.

– Hur ska man kunna kontrollera hur en fyraåring uttrycker sig? Det hela är sårande och fånigt.

Hon påpekar att dottern Julia numera är rädd för att kalla något annat barn för bästis.

Finns inte i någon policy

Christine och hennes man kontaktade förskolans rektor när de fick reda på vad läraren hade sagt.

De kollade även upp innehållet i skolans handbok. Där fanns det ingen information om varför barnen inte får säga att de har bästisar.

Förskolan valde att bemöta föräldrarnas kritik i ett brev:

"Beslutet är baserat på år av erfarenhet. När ett barn använder ordet 'bästis' för att beskriva en klasskompis så kan det göra att andra barn känner sig uteslutna. Det kan slutligen leda till grupperingar och utanförskap."

Foto: Fox 25 Boston

Men Christine håller inte med förskolans bedömning. Hon menar att barn känner sig tryggare om de får ha en bästa kompis.

– Jag vill att hon ska få uttrycka sina tankar och känslor på ett hälsosamt sätt. Det borde alla barn få göra, säger hon.

Därför kommer Julia att flyttas till en ny förskola inom kort.

Förskolan säger till Fox 25 Boston att de inte vill kommentera saken ytterligare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag