Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler

title: thu, 15 jan 2015 11:34:50 +0100 description: email: "irena pozar" irena.pozar@expressen.se sender: "pictures" pictures@expressen.se

Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor.

Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen.

Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om.

Här är 31 kvinnor de borde lära sig om i stället för random nazister:

 1. 1. Rosa Parks

  Rosa Parks var en afroamerikansk medborgarrättskämpe som vigde sitt liv till att kämpa för svartas rätt i USA.

  1955 blev hon världskänd efter att ha vägrat resa sig upp på en buss och lämna sin plats till en vit medborgare. Protesten var ett lagbrott eftersom det då var lag på att svarta skulle lämna plats till vita på bussar.

  Under sitt liv tilldeleades hon två ärofyllda medaljer: Frihetsmedaljen och Amerikanska kongressens guldmedalj.
 2. 2. Marie Curie

  Marie Curie var en polsk kemist och fysiker som forskade på bland annat radioaktivitet. 1903 fick hon sitt första av två nobelpris och var därmed den första kvinnan att ens erhålla priset.

 3. 3. Lilian Bland

  Lilian Bland var en brittisk kvinna som arbetade som journalist och pilot. Hon var den första kvinnan som designade, byggde och flög ett plan. Tanken byggde hon genom att använda en tom whiskyflaska och sin mormors hörapparat.

  Geni!
 4. 4. Murasaki Shikibu

  Murasaki Shikibu var en japansk kvinna som föddes på 900-talet. Man tror också att hon var först i världen med att skriva en roman: The Tale of Genji.

 5. 5. Jeanne d’Arc

  Jeanne d'Arc var en kvinna uppväxt på en bondgård vars krigsinstatser ledde till att Frankrike befriades från engelsk ockupation. Iklädd manskläder ledde hon sina trupper till seger. Själv menar hon att det var hennes kommunikation med Gud som gjorde det möjligt.

  I dag är d'Arc helgonförklarad och ses som en mycket viktig historisk person.
 6. 6. Beatrice Potter Webb

  Webb var en brittisk ekonom och socialistik reformator som kämpade för de fattigas rätt. Hon var bland annat med och införde minimilönen. Hon var också med och startade London School of Economics.
 7. 7. Triệu Thị Trinh

  Hon brukar kallas Vietnamns Jeanne d'Arc eftersom hon under 200-talet under en lång tid lyckades mota bort Kinas attacker mot Vietnam. Hennes namn är egentligen ett smeknamn, då hennes födelsenamn är okänt.
 8. 8. Fredrika Bremer

  En kvinnorättskämpe som saknar motstycke. Hon har inspirerat många generationer framöver och med boken "Hertha" satte hon kvinnans rätt att anses myndighetsförklarad på agendan. I Haninge finns Fredrika Bremer-gymnasiet som är uppkallat efter henne.
 9. 9. Astrid Lindgren

  Astid Lindgrens böcker har garanterat lästs av många skolbarn och på svenskalektionerna pratas det säkerligen om henne. Men i historieböckerna står det förvånansvärt lite om den svenska författaren - som också var en stark röst i samhället fram till hennes bortgång 2002.
 10. 10. Maria Sofia de la Gardie

  Grevinna som var överhovmästarinna hos drottning Kristina. Förmodligen har hon också lagt grund för kvinnligt företagande - hon kallas nämligen för Sveriges första kvinnliga storföretagare.
 11. 11. Wangari Maathai

  Kenyansk miljökämpe som grundade miljöorganisationen "Green Belt Movement". 2003 blev hon Kenyas vice miljöminister och 2004 tog hon emot Nobels fredspris - som ansåg henne stå längst fram i kampen "för miljö, demokrati och kvinnors rättigheter". Världen förlorade en stark röst i september 2011, då hon avled i cancer.
 12. 12. Drottning Kristina

  Drottningen av Sverige betraktades under en längre tid som landsförrädare - men ses i dagens ljus som en visionär inom kulturen. Hon har gjort sig känd för att gå sin egen väg och utan att bry sig om hennes omgivnings åsikter. Helt klart en förebild!
 13. 13. Corazon Aquino

  Aquino var Fillipinernas första kvinnliga president ledde 1986 en revolution som ledde till att landet återinförde demokrati.

 14. 14. Geraldine Ferraro

  Advokaten och politikern Geraldine Ferraro blev 1984 den första kvinnan som kandiderade till vice president-posten i USA för ett av de stora partierna. Hon och den demokratiske utmanaren till Ronald Reagan blev dock stort besegrade av den populäre sittande presidenten.
 15. 15. Earl Lind

  Hon föddes 1874 som Jennie June gav 1918 ut "The Autobiography of an Androgyne" som var den första självbiografin att ges ut av en transperson. Då var begreppet transperson inte ens myntat och hon beskrev sig som "androgyn". Hon skriver i biografin att hon är en individ "med manligt könsorgan men med kvinnoliknande sexliv". En föregångare som banat väg för många framöver.
 16. 16. Vigdís Finnbogadóttir

  Islands fjärde president blev landets första – och Europas första – kvinnliga president. Med sina 16 år på presidentposten är hon också den kvinna som suttit längst som folkvalt statsöverhuvud.
 17. 17. Margit Sahlin

  Sahlin till vänster i bild.
  I april 1960 vigdes de första tre kvinnorna till präster i Svenska kyrkan. En av dem var Margit Sahlin - som inte bara revolutionerat kvinnornas tillträde till prästämbetet, utan också för dialogen mellan kyrkan och samhället.
 18. 18. Rigoberta Menchu

  Tog emot Nobels fredspris 1992 för sin kamp för mayaindianernas mänskliga rättigheter i Guatemala. I dag är hon en framgångsrik ambassadör för Unesco och 2007 kandiderade hon i Guatemalas presidentval.
 19. 19. Elizabeth "Bessie" Coleman

  Hon nekades att gå flygskola i USA. Då lärde hon sig franska och gick i stället en flygskola i Frankrike. 1921 gav det hårda slitet resultat: Bessie Coleman blev den första afroamerikanska kvinnan att få en internationell pilotlicens.
 20. 20. Valentina Teresjkova

  1963 blev den då 26-åriga ingenjören Teresjkova den första kvinnan i rymden. Hon flög 48 varv runt jorden under de 70 timmar hon var i rymden med farkosten Vostok 6.
 21. 21. Zofia Nalkowska

  Den kvinnliga akademikern som la ner hjärta och själ i kvinnorättsrörelsen i Polen. När landet fick sin självständighet var hon en av de mest uppskattade feministiska författarna och dramatikerna. Hon anses vara bland de viktigaste i kampen för kvinnors rättigheter i Polen i modern tid.
 22. 22. Indira Gandhi

  Indisk kontroversiell politiker i Kongresspartiet. Landets premiärminister 1966–1977 och 1980–1984. Kritiserades för införandet av censur i Indien.
 23. 23. Wilma Rudolph

  1960 blev hon den första amerikanska kvinnan som tog tre guld i OS-friidrotten. Världens snabbaste kvinna anses ensam ha lyft friidrottens damgrenar till en nationell angelägenhet i USA. Hon var också en pionjär inom kvinnorörelsen och medborgarrättsrörelsen i USA under det tidiga 60-talet.
 24. 24. Margret Thatcher

  Den enda kvinnan som ännu haft posten som premiärminister i Storbritannien. Hon har till och med suttit längst på posten - 11 år! Under smeknamnet "Järnladyn" genomförde hon en konservativ politik i Storbritannien som nu kommit att bli kallat för "Thatcherism".
 25. 25. Fanny Blankers-Koen

  Den holländska friidrottaren banade väg för gifta kvinnor och mammor att fortsätta sina idrottskarriärer efter att de bildat familj. 1946 tog hon två sprinterguld i EM i Oslo, bara sex veckor efter att hon fött dottern Fanny. 1948 tog hon fyra guld vid London-OS.
 26. 26. Golda Meir

  En av grundarna till staten Israel. Hon blev 1969 landets premiärminister, en post hon innehade i fyra år. Hon ledde sitt land både i krig med grannländerna och närmare ett fredsavtal med Egypten.
 27. 27. Selma Lagerlöf

  Selma Lagerlöf var en svensk författare som skrev klassiker som Gösta Berglings saga och Troll och människor. Hon var den första kvinnan i Svenska Akademin och även första kvinna att 1909 tilldeleas Nobels litteraturpris.
 28. 28. Frida Kahlo

  Det tidiga intresset för konst, som funnits redan sen barnsben, fick utlopp på riktigt när Frida Kahlo fyllt 18 år. Efter en smärtsam trafikolycka blev hon sängliggande och började måla. Skadorna präglade hennes liv och så även hennes konst - som chockade och upprörde världen. Hennes verk har beskrivits som en del av den surrealistiska konstriktningen - men hon själv beskriver konsten som en reflektion av hennes verklighet, inte hennes drömmar.
 29. 29. Moder Teresa

  Nunnan Moder Teresa fick 1979 Nobels fredspris för sitt arbete i Calcuttas slum. Hon blev en ikon i världen för sitt självuppoffrande arbete för svältande, sjuka och döende fattiga människor.
 30. 30. Benazir Bhutto

  Den första kvinnan som valdes till premiärminister i ett muslimskt land. 1988 hjälpte hon Pakistan att förändras från en diktatur till en demokrati. Mördades 2007.
 31. 31. Shirin Ebadi

  Iransk advokat och aktivist som 2003 mottog Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnor och barns mänskliga rättigheter. Då var hon den första muslimska kvinna att ta emot priset. Hon var också Irans första kvinnliga domare, men tvingades lämna ämbetet 1979 under den iranska revolutionen.