3-åringens hjärta stannade under läkaringreppet. Foto: Privat.
3-åringens hjärta stannade under läkaringreppet.  Foto: Privat.

3-åringen lämnades hos tandläkaren – en halvtimme senare var hon död

Publicerad

3-åringen skulle operera sina tänder hos tandläkaren. 

Men när föräldrarna satt i väntrummet kom ambulansen. 

– Allt jag gjorde var att ta min dotter till tandläkaren – så att hon skulle kunna få sina tänder fixade, säger flickans mamma.

Under måndagsmorgonen tog föräldrarna Araceli Avila och Jose Hernandez, från Stockton i USA, sin yngsta dotter till tandläkaren, skriver Recordnet. 3-åringen skulle bland annat operera bort två kindtänder och en framtand. 

Medan flickan fick bedövning i operationssalen, satt föräldrarna i väntrummet. 

Efter en halvtimme kom plötsligt ambulansen. 

– Jag trodde aldrig att den skulle vara till min dotter, säger mamma Araceli till Recordnet. 

3-åringens hjärta stannade under läkaringreppet.

En sjuksköterska tog föräldrarna åt sidan och berättade att 3-åringens hjärta hade stannat under operationen, men sa även att läget såg stabilt ut. 

– Sjuksköterskan sa att jag inte skulle oroa mig – kanske hade hon ett hjärtproblem som jag inte visste om. Det är inte sant, min dotter var väldigt frisk, berättar Araceli.

Men läkarna lyckades inte få i gång dotterns hjärta, och hon dödförklarades på sjukhuset. 

– Allt jag gjorde var att ta min dotter till tandläkaren, så att hon skulle kunna få sina tänder fixade. En halvtimme senare kom de tillbaka med henne – och hon var död, säger hennes mamma.

"Hemskt tragedi"

Tandkliniken som 3-åringen opererades på använder sig av en annorlunda bedövning än den som vanligtvis erbjuds. De barn som hänvisas till kliniken brukar ha extrema tandbehov, eller sakna förmågan att sitta still i en tandstol. 

David Thompson, som är administratör på tandkliniken, höll i torsdags en presskonferens:

– Det är en hemsk tragedi. Våra tankar och böner är verkligen med familjen just nu. Kliniken behandlar varje år tusentals barn, och i måndags inträffade den första incidenten där ett barn dör, säger han och fortsätter: 

– Jag har jobbat här i tio år och jag har aldrig varit med om en liknande situation. Jag hoppas att det aldrig händer igen, säger han. 

3-åringens dödsorsak är fortfarande inte fastställd. 

Polis utreder nu fallet, men enligt Joe Silva, som är taleperson på polismyndigheten i Stockton, finns det för tillfället inga misstankar om brott. 

Kräver rättvisa

3-åringens moster, Yolanda Dawson, berättar att flickan var en smart tjej som älskade livet. 

– Hon var livlig, hon var vacker, hon var kul och full av liv. Det som har hänt är sjukt. Jag tycker inte att ett barn ska utsättas för en sådan procedur. 

Dotterns liv gick inte att rädda.Foto: Privat

Familjen säger att de kommer att kräva rättvisa genom en demonstration utanför tandläkarens kontor. 

– Jag hoppas att detta aldrig händer någon annan mamma, säger Araceli. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag