29-åringens "roliga flagga" misstogs för IS-flagga – hittade orolig lapp från grannen i brevlådan

Publicerad

En flagga med ett känt whiskymärke på misstogs tillhöra någon slags propaganda för så kallade Islamiska staten.

Men... så var det givetvis inte.

En 29-årig, icke namngiven man från Zürich, i Schweiz, väckte misstankar hos grannarna i bostadsområdet.

Anledningen?

Den flagga som han satt upp utanför bostaden.

Nämligen den här flaggan:

Skärmdump från schweiziska dagstidningen 20 Minutes.Foto: http://www.20min.ch/

Som, om du kollar riktigt noga, alltså föreställer det svartvita whiskyvarumärket Jack Daniels med sin karaktäristiska vita text på svart bakgrund.

Foto: www.20min.ch

Mannen uppges att han satt upp flaggan för att den var "rolig" – men grannarna ska ha trott att flaggan hade med så kallade Islamiska staten, IS, att göra.

Vilket så klart vore mindre roligt.

Det rapporterar UPI, The Local, Daily Mail, New York Post och flera andra engelska och schweiziska nyhetssajter.

Lämnade lapp i brevlådan

"Borde vi vara rädda för dig? Först den italienska flaggan och nu den svarta dödsflaggan. Är du en IS-sympatisör?" uppges en eller flera grannar ha skrivit på en lapp som sedan placerades i mannens brevlåda.

Lappen ska ha skrivits under med "oroliga grannar".

Grannarna verkar dock inte ha insett att den andra flaggan i själva verket var den irländska flaggan, inte den italienska.

Enligt schweiziska dagstidningen 20 Minutes säger mannen att han känner sig något obekväm efter all uppståndelse, men att han vägrar att ta ner flaggan. Han säger även att ingen granne än så länge har erkänt att de skrivit under lappen.

Har även hänt i Sverige

Expressen har tidigare skrivit om hur ballongerna tillhörande en 21-årsfest hos ett par i Karlskrona misstogs för "IS-propaganda".

Vilket, inte helt oväntat, blev en världsnyhet.

– Jag hade nästan precis gått upp för att göra mig redo inför skolan och stod och tittade ut genom fönstret när jag borstade tänderna. Då såg jag en av polisens piketbilar stå parkerad nere vid infarten till gatan, jag undrade ju så klart lite om vad de gjorde här. Sedan gick det någon minut tills det knackade på dörren, sa mannen i paret till Expressen.se då, och fortsatte:

– Poliserna sa att det var någon som sett ballongerna utifrån när de kört förbi och bakvänt fått det till att stå IS. Och därmed ringt polisen.

Läs mer om det fallet här.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag