Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

20-årig man i Storbritannien har blivit gravid: "Jag kommer att bli en bra pappa"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

20-årige Hayden Cross ska bli pappa – och är den första mannen i Storbritannien som blivit gravid. Men det har inte varit helt problemfritt. Och för Hayden medför graviditeten och de kroppsliga förändringarna vissa identitetsproblem.

Hayden Cross, 20, föddes som kvinna men lever sedan tre år som man, vilket han även är rent juridiskt, och genomgår sedan en tid en könskorrigering och hormonbehandling.

Könskorrigeringen kommer däremot att skjutas på tiden efter att 20-åringen nu blivit gravid.

Det rapporterar brittiska The Sun som har träffat mannen.


Hayden Cross hade tidigare kontaktat myndigheterna för att kolla om det vore möjligt att frysa ner hans ägg innan könskorrigeringen, för att kunna bli en biologisk förälder i ett senare skede, men blev nekad den möjligheten.

Därefter hittade han i stället en anonym spermadonator via Facebook och i skrivande stund är han 16 veckor in i sin graviditet, rapporterar The Sun.

Hayden Cross är glad, och säger att han kommer att bli en bra pappa, men samtidigt känner han att han tvingas göra detta för att ha möjlighet att få ett biologiskt barm.

– Människor som jag tvingas till att föda barn. Det är bra att jag får ett biologiskt barn, och det gör mig glad, men jag tvingas till att bli gravid för att kunna få barn. Jag känner mig som en man. Min kropp och min hjärna säger att jag är en man men jag tvingas att föda ett barn. Det fanns flera sätt man hade kunnat undvika det på, säger han till The Sun apropå det faktum att han inte fick frysa sina ägg innan könskorrigeringen.


Planen är att Hayden Cross ska fullfölja den påbörjade hormonbehandlingen så fort han har fött sitt barn.

Hayden Cross säger till The Sun att han ser fram emot att bli pappa, och att det här var hans enda chans att bli en biologisk förälder – men att de kroppsliga förändringarna inte har varit helt enkla att hantera som man.

– Det är en väldigt kvinnlig sak att göra och det strider mot allt som min kropp känner. Men jag ville ha barnet nu så att jag kan genomgå könskorrigeringen innan jag blir gammal, säger han till The Sun.

I framtiden kommer Hayden Cross att berätta för sitt barn om sin bakgrund.

– Jag kommer nog att berätta om det för det har rätt att veta. Men barnet kommer att uppfostras i en transvänlig omgivning så förhoppningsvis kommer det inte att vara några problem. Och det här är inget ovanligt i vår generation, säger han till The Sun.

Hayden Cross är dock inte ensam om sin situation.

2008 blev amerikanen Thomas Beatie den första gravida mannen i världen.