davis allen cripe foto instagram död av koffeinöverdos
davis allen cripe foto instagram död av koffeinöverdos

16-åring dog av en överdos koffein – hade druckit läsk, kaffe och energidryck

Publicerad

Davis Allen Cripe, 16, dog av en koffeinöverdos. 

Tonåringen hade druckit en läsk, en kaffelatte och en energidryck.

Det blev hans död, uppger rättsläkaren för NBC. 

 • 16-åringen kollapsade i skolan

  16-årige Davis Allen Cripe från South Carolina drack läsk, kaffe och en energidryck innan lektionen. Han började må dåligt och kollapsade i skolan. 16-åringen dog kort därefter. 
 • Rättsläkarens utlåtande: koffeinet blev Davis död

  På måndagen meddelade rättsläkaren i South Carolina orsaken till 16-årige Davis dödsfall. Tonåringen drack en stor Mountain Dew, en kaffe latte från McDonalds och en energidryck – två timmar innan han dog. Enligt rättsläkaren intogs dryckerna för snabbt för att pojkens hjärta skulle mäkta med koffeinmängden. 

  – Det var så mycket koffein att han fick hjärtarytmi, säger Gary Watts, rättsläkare. 

  Watts uppger att Davis inte hade några indikationer på okända hjärtfel intagit och att det var dryckerna som orsakade dödsfallet. 

  – Meningen är inte att döma ut Mountain Dew, kaffe latte eller energidrycker. Men det vi vill göra är att öka förståelsen bland folk för att de här dryckerna – och den här koffeinmängden respektive hur den intas – kan ha ödesdigra konsekvenser. Och det är det som skett i det här fallet, säger Watts till NBC News. 
 • Pappans sorg och varning

  Davis pappa Sean Cripe berättar på en presskonferens om sorgen efter Davis – och kommer med en varning.
  – Det var inte en trafikolycka som tog min sons liv, utan det var en energidryck, säger han. 
  Sean Cripe uppmanar föräldrar att ta upp ämnet där hemma. 
  – Föräldrar, prata med era barn om energidrycker, säger han. 

 • Så farligt är koffein

  Koffein och energidrycker är generellt sett ofarliga – så länge man inte överdoserar dem. Amerikanska livsmedelsverket bedömer att det är säkert att inta 400 milligram koffein under ett dygn, motsvarande drygt fyra koppar kaffe.

  Svenska livsmedelsverket använder inte samma generella riktvärde, men rekommenderar gravida att vara försiktiga med sitt koffeintag på grund av att stora mängder kan öka risken för missfall. Gravida rekommenderas därför inta högst 300 milligram koffein per dag. 

  Pojkens intag uppgick till 500 milligram, men enligt forskningen finns det stora individuella skillnader mellan hur mycket koffein man klarar av. 

  – Det är svårt att veta exakt vad som hände i den här pojkens dödsfall. Men folks ämnesomsättning och möjlighet att omsätta koffein skiljer sig på flera sätt, säger Robert Huizenga, läkare, till Yahoo.
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag