Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-åring dog av en överdos koffein – hade druckit läsk, kaffe och energidryck

davis allen cripe foto instagram död av koffeinöverdos

Davis Allen Cripe, 16, dog av en koffeinöverdos. 

Tonåringen hade druckit en läsk, en kaffelatte och en energidryck.

Det blev hans död, uppger rättsläkaren för NBC. 

 1. 16-åringen kollapsade i skolan

  16-årige Davis Allen Cripe från South Carolina drack läsk, kaffe och en energidryck innan lektionen. Han började må dåligt och kollapsade i skolan. 16-åringen dog kort därefter. 
 2. Rättsläkarens utlåtande: koffeinet blev Davis död

  På måndagen meddelade rättsläkaren i South Carolina orsaken till 16-årige Davis dödsfall. Tonåringen drack en stor Mountain Dew, en kaffe latte från McDonalds och en energidryck – två timmar innan han dog. Enligt rättsläkaren intogs dryckerna för snabbt för att pojkens hjärta skulle mäkta med koffeinmängden. 

  – Det var så mycket koffein att han fick hjärtarytmi, säger Gary Watts, rättsläkare. 

  Watts uppger att Davis inte hade några indikationer på okända hjärtfel intagit och att det var dryckerna som orsakade dödsfallet. 

  – Meningen är inte att döma ut Mountain Dew, kaffe latte eller energidrycker. Men det vi vill göra är att öka förståelsen bland folk för att de här dryckerna – och den här koffeinmängden respektive hur den intas – kan ha ödesdigra konsekvenser. Och det är det som skett i det här fallet, säger Watts till NBC News. 
 3. Pappans sorg och varning

  Davis pappa Sean Cripe berättar på en presskonferens om sorgen efter Davis – och kommer med en varning.
  – Det var inte en trafikolycka som tog min sons liv, utan det var en energidryck, säger han. 
  Sean Cripe uppmanar föräldrar att ta upp ämnet där hemma. 
  – Föräldrar, prata med era barn om energidrycker, säger han. 

 4. Så farligt är koffein

  Koffein och energidrycker är generellt sett ofarliga – så länge man inte överdoserar dem. Amerikanska livsmedelsverket bedömer att det är säkert att inta 400 milligram koffein under ett dygn, motsvarande drygt fyra koppar kaffe.

  Svenska livsmedelsverket använder inte samma generella riktvärde, men rekommenderar gravida att vara försiktiga med sitt koffeintag på grund av att stora mängder kan öka risken för missfall. Gravida rekommenderas därför inta högst 300 milligram koffein per dag. 

  Pojkens intag uppgick till 500 milligram, men enligt forskningen finns det stora individuella skillnader mellan hur mycket koffein man klarar av. 

  – Det är svårt att veta exakt vad som hände i den här pojkens dödsfall. Men folks ämnesomsättning och möjlighet att omsätta koffein skiljer sig på flera sätt, säger Robert Huizenga, läkare, till Yahoo.