Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

12 bilder som berättar varför vi aldrig får glömma nazismen och Förintelsen

27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

Det var först då vi på allvar insåg omfattningen av nazisternas krigsförbrytelser under andra världskriget.

Under nazisternas tolv år vid makten dödade de mellan 5,6 och 6,3 miljoner judar.

Räknat med andra grupper som romer, sovjetiska krigsfångar, polacker, civila sovjetmedborgare, homosexuella, handikappade, Jehovas vittnen och övriga politiska och religiösa motståndare mördade nazisterna mellan 11 och 17 miljoner människor.

Här är 12 bilder som berättar varför vi aldrig får glömma detta brott mot mänskligheten.

 1. 12. Expressens Brita Håkansson rapporterar från dödslägret

  Foto: - -
  Efter kriget fick Expressens korrespondent Brita Håkansson som den första journalist från ett neutralt land besöka koncentrationslägret i Buchenwald.
  Läs hennes gripande reportage här.
 2. 11. Sovjet intar riksdagshuset i Berlin

  Foto: Jevgenij Chaldej
  Våren 1945 är Berlin sönderbombat. Sovjets röda armé är först på plats i nazisternas huvudstad och den här bilden är en av de mest klassiska. Det är fotografen Jevgenij Chaldej som har dokumenterat när den sovjetiska flaggan hissas på riksdagshuset.
 3. 10. Anne Frank – ett av 6 miljoner offer

  Anne Frank var 13 år när hon fick en dagbok i födelsedagspresent av sin pappa.
  I den skrev hon dagligen om att leva gömd med sin familj undan nazisternas ockupationstrupper i Amsterdam i Nederländerna.
  Anne skrev till sin påhittade vän Kitty och började så här: "Jag hoppas att jag skall kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte har kunnat anförtro mig åt någon, och jag tror att du kommer hålla det hemligt."
  Men familjen blev förrådd och greps 4 augusti 1944. I oktober 1944 deporterades flickan till Bergen-Belsen där hon avled i februari eller början av mars 1945, två månader innan lägret befriades.
 4. 9. Hitler

  Adolf Hitler - Rare Moments in Colour
  make animated gifs like this at MakeaGif
  En unik filmsekvens av den tyske diktatorn Adolf Hitler.
 5. 8. Ett kuvat uppror

  19 april 1943 lyckades människorna i det judiska gettot i Warszawa göra uppror mot de nazistiska ockupanterna. Striderna började när nazisterna skulle deportera de sista invånarna från staden till koncentrationslägren. Trots överväldigt motstånd pågick upproret i nästan en månad, till 16 maj 1943. Bilden där kvinnor och barn förs ut med våld ur ett skyddsrum är en av de mest kända från andra världskriget.
  Av de överlevande deporterades 49 000 till olika koncentrationsläger.
 6. 7. Dödligheten var hög i gettot

  Ett svältande barn ligger på trottoaren i gettot i Warszawa. Förhållandena var vidriga och hur mycket de än försökte räckte inte maten.
 7. 6. Den sista marschen mot döden

  Judiska barn och en äldre kvinna går mot gaskamrarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Barn och gamla mördades omedelbart efter det att de anlänt till förintelselägret, utan att ens bli registrerade. Bilden är tagen 1944.
 8. 5. En 12-årig flicka från Polen

  I början fotograferades alla som kom till koncentrationslägren. För om de lyckades fly skulle de lätt kunna identifieras senare. Men nazisterna slutade ta bilder eftersom de flesta fångar skulle förlora så mycket vikt och se ut som levande skelett på grund av matbrist. Därför brännmärktes fångarna som boskap.
 9. 4. Ankomsten till koncentrationslägret

  Fångarna transporterades med godståg till förintelselägret. Där sorterades de av lägervakterna. De som var starka fick leva ett tag. De andra sållades snabbt bort.
 10. 3. Arbeit macht frei

  "Arbeit macht frei". Arbetet gör dig fri.
  Men de allra flesta fångar som fanns bakom denna skylt i koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau skulle aldrig bli fria. I stället skulle de dödas, långsamt genom hårt arbete med minimalt med mat, eller direkt i gasugnarna i Birkenau.
  "Arbeit macht frei" har blivit en av de starkaste symbolerna för nazisternas grymheter under andra världskriget.
 11. 2. Den siste juden i Vinnitsa

  16 och 22 september 1941 samlade nazisterna in alla judar i staden Vinnitsa i Ukraina.
  De hade lockats ut ur staden för att genomföra en "omröstning". Men i stället kom de till en öppen massgrav. Första gruppen uppmanades att klä av sig och lämna över sina ägodelar. Sedan blev de mördade med nackskott. Bakom stod en ny grupp människor som först fick i uppdrag att täcka kropparna med osläckt kalk innan de själva mördades.
  Den här bilden togs av en tysk soldat och hittades först efter kriget. På baksidan av bilden hade soldaten skrivit: "Den sista juden i Vinnitsa". Sammanlagt mördades 28 000 personer på det här sättet.
 12. 1. Köp inte judiska varor!

  Nazisterna kom till makten i Tyskland 30 januari 1933. När riksdagshuset brann månaden därpå tog nazisterna det som en förevändning att stärka greppet om makten.
  I april 1933 bevakar här nazistiska SA-trupper entrén till ett av Europas största  varuhus, Kaufhaus Nathan Israel. Tyskarna uppmanades att inte handla av judar. Detta var det första aktiva steget mot förintelsen.