title: thea description: thea email: "andreas =?utf-8?b?smokz2dzdhldtm0=?=" andreas.haggstrom@expressen.se sender: "pictures" pictures@expressen.se
title: thea description: thea email: "andreas =?utf-8?b?smokz2dzdhldtm0=?=" andreas.haggstrom@expressen.se sender: "pictures" pictures@expressen.se

12-åriga Thea från Norge ska gifta sig med 37-åring – här är bröllopet som alla pratar om

Publicerad

Thea, från Norge, är 12 år gammal och är som vilket barn som helst.

Hon gillar bandet One Direction, hästar – i synnerhet hästen Milan – och går i skolan. Hon önskar sig även en iPad.

Thea driver dessutom en blogg där hon skriver om sitt kommande bröllop med den 25 år äldre mannen Geir.

Bröllopet ska äga rum på lördag, 11 oktober, och i bloggen får man följa hennes förberedelser.

 • Event på Facebook

  Man har styrt upp ett event på Facebook. Och det är tusentals som har anmält sin närvaro.

 • Det lyckliga paret.

  Thea poserar med sin blivande make, Geir.

 • Önskelistan.

  Inför bröllopet har Thea skrivit ihop en önskelista. Hon önskar sig bland annat en ny ridhjälm och biljetter till en konsert med One Direction.

 • Bordsplaceringar.

  Thea har även förberett bröllopets bordsplaceringar. Hon är dock lite besviken över att hon inte kan bjuda sina unga vänner.

 • Bröllopsklänningen.

  Thea delar även med sig av bilder från när hon provade diverse brudklänningar.

 • Bröllopsringen.

  Här är den – den utvalda, säkert dyra, bröllopsringen.

 • Inbjudan.

  Här är den bröllopsinbjudan som man har skickat ut till släkt och vänner.

 • Kyrkan.

  Det är i den här kyrkan som paret ska vigas på lördag.

Vidare skriver Thea om sina tankar kring att vara tvungen att ha sex med sin make. Om att få barn. Om framtiden och att hon antagligen inte behöver att gå i skolan eller jobba eftersom att Geir tjänar så pass mycket pengar.

Det finns dock en twist.

Thea existerar inte.

Och bröllopet kommer aldrig att äga rum.

I själva verket är den uppmärksammade, minst sagt omtalade och kontroversiella kärlekshistorien påhittad. Ja, det är del av en kampanj av biståndsorganisationen Plan för att uppmärksamma och hjälpa flickor som gifts bort i väldigt ung ålder och mot sin vilja.

– För att öppna norrmännens ögon för de här tragiska händelserna har vi helt enkelt flyttat planeringen av ett barnbröllop hem till Norge, säger Olaf Thommessen, generalsekreterare för Plan Norge till norska TV2.

En lyckad kampanj, får man säga, även om många som har följt Theas blogg faktiskt tror att historien är på riktigt.

Men det är den alltså inte.

Lördag 11 oktober är dock en betydelsefull dag i varje fall. Sedan 2011 är det nämligen FN:s internationella dag för flickor.

UPPDATERAT: Expressen har pratat med familjen till den flicka som spelar Thea – och flickan i fråga heter Maja och kommer från Sverige. Läs mer här.

Här kan du läsa mer om den uppmärksammade kampanjen.

Här kan du läsa Theas bröllopsblogg, och se fler bilder, i sin helhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag