Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor e-sportarrangör diskriminerar lesbiska och hbtq-personer

description: gamefeed title: wed, 04 feb 2015 14:46:40 +0100 email: "linda herman" linda.herman@expressen.se sender: "pictures" pictures@expressen.se

Max en lesbisk eller transsexuell person per lag. Det är regeln inför en kommande dataspelsturnering för tjejer. Nu får arrangören skarp kritik för diskriminering.

 1. Foto: Riot Games 2. Könsdebatten inom spel och e-sport-branschen fortsätter. Denna gång är det filippinska e-sportarrangören Garena som är i blåsväder efter att ha ansetts diskriminera hbtq-personer i samband med en turnering i det världsomspännande spelet League of Legends, ett spel med cirka 27 miljoner dagliga användare.

  Inför turneringen, som är för tjejer, har man satt upp en regel som innebär att varje lag maximalt får ha en lesbisk eller transsexuell person. Annars, menar arrangören, riskerar det att bli orättvist och verkar då syfta på att killar anses vara bättre spelare än tjejer.

  En som reagerat starkt på detta är Chris Jonasson, ordförande för föreningen Malmö e-sport och debattör i hbtq-frågor.

  – Hur tänkte man? Jag förstår inte hur de kan blanda ihop lesbiska och transsexuella och anse att det är samma sak. Det är totalt inkompetent. Dessutom finns det inget som säger att en tjej inte är lika bra spelare som en kille, det handlar mer om normer.

  Arrangören Garena nöjer sig inte med att sätta upp regeln i sig, utan säger också att det lag som ”bryter mot reglerna” eller blir ”påkomna”, kommer att förlora rätten till att delta i kommande evenemang under ett års tid.

  Riot Games, företaget bakom spelet, har reagerat och skriver på Twitter att alla är välkomna på deras officiella evenemang, oavsett könsidentitet.

 3. Efter den mediestorm som regeln orsakat och cirka 2000 engagerade inlägg på det stora nätforumet Reddit, tog det inte lång tid innan arrangören Garena gjorde en pudel och bad om ursäkt. I ett uttalande förklarar man att man numer låter alla som identifierar sig själva som kvinnor, delta i turneringen.

  – Alltså, det är bra att Riot har satt ner foten. Det är uppenbart att Garena fått en smäll på fingrarna, säger Chris Jonasson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!