Nicole och dottern fick tillökning till familjen i form av valpen Jet. Foto: PrivatNicole och dottern fick tillökning till familjen i form av valpen Jet. Foto: Privat
Nicole och dottern fick tillökning till familjen i form av valpen Jet. Foto: Privat
Nicole upplevde att Jet var i behov av omvårdnad så hon tog "föräldraledigt". Foto: PrivatNicole upplevde att Jet var i behov av omvårdnad så hon tog "föräldraledigt". Foto: Privat
Nicole upplevde att Jet var i behov av omvårdnad så hon tog "föräldraledigt". Foto: Privat

Nicole, 42, var mammaledig – med sin valp

Publicerad

När Nicole fick valpen Jet upplevde hon att valpen var i lika stort behov av omvårdnad som hennes dotter hade varit då hon föddes.

Därför tog hon "föräldraledigt".

– Min hund är som mitt surrogatbarn, säger Nicole.

När Nicole, 42, från Aidelaide, Australien, fick en valp, Jet, ville hon ge honom lika mycket kärlek som sin dotter,  skriver Daily Mail.

– Min hund är som mitt surrogatbarn. Så jag vill ta hand om honom som om han är min son, säger Nicole till Daily Mail.

Jet och Nicoles dotter.Foto: Privat

"Husdjur och bebis – samma sak"

Nicole var hemma med Jet i tre veckor. Hennes arbetsgivare gav henne tillstånd.

– De blev lite chockade, men efter några samtal förstod de och sa till mig att ut tre veckors semester, säger Nicole.

Numera har Nicole en dotter och två söner; Jet och en faktisk bebis.

– Jag tog ut riktig föräldraledighet när jag fick en till son, men jag önskar verkligen att man kommer kunna ta ut föräldraledighet för husdjur i framtiden, säger hon och fortsätter:

 – Husdjur och bebisar – det är samma sak. Jag vet att det kanske låter underligt, men jag kan inte ignorera min modersinstinkt  – den gäller alla mina tre barn.

Det är inte tillåtet att man är hemma för vård av husdjur i Sverige.Foto: Colourbox

Vanligt med vård av husdjur

Nicole är långt ifrån ensam, i till exempel Storbritannien finns flera företag som tillåter att man tar ledigt för att ta hand om sitt husdjur, men i Sverige är det inte tillåtet.

Det finns ett husdjur i var tredje svenskt hushåll och trots att det inte är tillåtet är det inte ovanligt att man sjukskriver för vård av husdjur, enligt en undersökning från 2015.

6 av 10 husdjursägare har vid något tillfälle varit hemma för att ta hand om sitt husdjur eller "vovva", enligt undersökningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag