Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nellie Berntsson: Starka och självständiga tjejer fostras i stallet

2016-01-20 stockholm foto: olle sporrong bild: nellie berntsson beskrivning: nellie berntsson och jakob andersson är två bloggare som ska delta i expressens sajt omtalat
Foto: Olle Sporrong

Jag har varit en hästtjej sedan jag var sju år gammal och la fotbollen på hyllan. Bollsporten var inget för mig. Jag ville spela med killarna, deras matcher var på blodigt allvar från dag ett medan på tjejmatchen så hjulade man och letade blommor på planen när bollen var på andra sidan.

Jag ville ha något att bita i, en rejäl utmaning som inte gjorde min insats sämre för att lagkompisen letade blommor istället för boll.

Stallet var stället där jag kände mig hemma. Redan på ridskolan drillades man med ansvar för sin egen ridskolehäst. Hästen skulle ha de benskydden ihop med det tränset, vatten påfyllt och mockad box. Allt var på schema med bestämda regler.

Man lärde sig snabbt respekten för de stora djuren och ville inte råka missa en uppgift. Redan där växte ett stort ansvarstagande upp hos mig. Det fanns ingen tid att söla runt med tiden. Skulle hästen äta klockan 15:00 så var det så.

Man lärde sig kommunicera med andra i stallet och blev lite som en social kameleont. De äldre bestämde och man fick information från dem. De hade i sin tur sina de lyssnade på och det sociala ledet var iordningställt.

Klockan ringde på lördag morgon klockan 06.30. Man packade ihop sin hjälm och sina ridstövlar. Hästarna skulle fodras klockan 07:00 och det var dagens höjdpunkt. Efter det var listan lång med uppgifter som tillhör ett stall. Allt byggt på ansvar och respekt för djuren.

Jag kan tala utifrån sporten jag själv utövar att den har byggt och format mig till en ordningsam tjej med skinn på näsan. En tjej som har ett totalansvar för alla mina hästar och alla sysslor runt dem.

Inom ridsporten går man inte hem klockan 17 när träningen är slut, för då återstår de andra sysslorna. Hästen ska masseras, allt ska putsas och hängas tillbaka och hästen ska lindas och utfodras. Det är sysslor som vi inte gärna lägger över på en annan, utan något vi vill ta ansvar för själva. 


Stallet är den perfekta platsen att börja sin karriär. Vi lär oss stå på egna ben, bli självständiga och ta ansvar för våra egna handlingar. Vi lotsar fram djur som väger 700 kg och blir deras ledare och den person de litar på i alla stunder – det kräver tid och engagemang.

Jag vill tro att många kvinnliga företagsledare börjar sin karriär just i stallet.