Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nellie Berntsson: Jakten på likes är en lightversion av prostitution för dagens unga

2016-01-20 stockholm foto: olle sporrong bild: nellie berntsson beskrivning: nellie berntsson och jakob andersson är två bloggare som ska delta i expressens sajt omtalat
Foto: Olle Sporrong

Jag förundras, blir ledsen och arg när jag surfar runt på sociala medier. Det går längre och längre ner i åldrarna och jag står själv för den yngre generationen som har mycket följare. Skillnaden är att jag byggt mina följare på prestationer. Det har varit allt från TV-program till min sport.

Det som skrämmer mig mest är jagandet efter likes som många unga håller på med.

På Periscope lovar en person att ta av sig tröjan om personen får 200 följare. En annan utlovar att fyra shotar ska tas om den får 100 nya följare.

Det är unga tjejer och killar som inte ens är tonåringar. Och det gör mig upprörd. Blir man lycklig av att klä av sig live framför en kamera och uppmana folk att följa en? Av att få 200 nya följare? Var har man lärt sig det?

Kanske är det vi större profiler inom sociala medier som bär ansvaret. Är det vårt rosa flufffluff-liv som lockar många unga? Jag får total panik. Vill sätta mig och blogga om all skit man också får som offentlig person.

Men så inser jag att jag inte kan skuldbelägga mig själv. Jag har aldrig tagit av mig kläderna framför en kamera och bett folk följa mig. Det går uppenbarligen att lyckas ändå.

Men jag undrar: ni som väljer att följa folk av just av den anledningen? Känner ni er lika skyldiga som jag? Är en avtagen tröja på en 11-årig tjej så intressant att ni trycker på den gröna knappen? Vart vill ni komma med att hetsa  i kommentarsfältet för att shotsen ska halsas i den unga kroppen.

För mig är det här en lightversion av prostution som kryper ner i åldrarna. Betalning som förr var pengar byts ut mot likes.

Så jag vill uppmana alla. Snälla sluta. Likes är inget som räddar liv eller får barn i Afrika att sluta svälta. Likes släcker inte bränder och botar inte cancer.
För mig betyder likes ingenting. Det är oviktigt, och då har jag hundratusentals.

Jag skulle hellre ta av mig tröjan för att rädda ett svältande barn. Men att få 200 likes innan kvällens slut. NO WAY!