Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nellie Berntsson: Föräldrar, ni måste börja ta ansvar för vad era barn gör i sociala medier

2016-01-20 stockholm foto: olle sporrong bild: nellie berntsson beskrivning: nellie berntsson och jakob andersson är två bloggare som ska delta i expressens sajt omtalat
Foto: Olle Sporrong

Jag är 15 år ung och har vart aktiv i sociala medier i sju år. I takt med att jag fick fler följare puttades jag längre fram i offentligheten. Jag blev ett med mina sociala medier och med det tog sig fler människor friheten att trycka ner mig.

För visst är det så, på nätet finns det inga lagar och närvarande vuxna. Det är en fri sfär för vilsna människor att vara elaka mot andra utan att ta några som helst konsekvenser.

Det kan börja med ord som "ful" och "äcklig" och sluta med konkreta mordhot. Det kan vara ett kommentarsfält som lockar hundratals människor och alla tar sig rätten att uttrycka sina åsikter även om de sårar kontoinnehavarens känslor.

Att de bor i Sverige och har yttrandefrihet är den gyllene regeln de gömmer sig bakom när de blir konfronterade.

Yttrandefrihet, smaka på det ordet.

Tror ni att det togs fram för man skulle kunna skjuta hej vilt med ord som sårar som kulor? Att man skulle kunna spotta ur sig det ena elaka ordet efter det andra och sen luta sig tillbaka i sin säng och gotta sig i uttrycket "jag har yttrandefrihet".

Jag personligen har blivit rejält påhoppad under perioder av folk som befinner sig på mina sociala medier. Ibland får jag och mina föräldrar nog och tar kontakt med deras föräldrar.

I nio fall av tio möts vi av frånvarande föräldrar som intygar att deras barn "aldrig skulle göra så". De har ju inte ens sociala medier, det har de lovat vid fredagsmyset när det var 11 år. Det skrämmer mig att de tror att det fortfarande stämmer tre år senare. Det räcker att googla ditt barns namn och sen har du full koll på vad ditt barn gör på nätet.

Visst finns det mobbare som gömmer sig bakom alias, men de gör oftast bort sig när en kompis kommenterar på deras profil och vips är man dem på spåren.

Jag blir rädd när man pratar med frånvarande vuxna som inte inser allvaret i att deras 15 åriga dotter trakasserat, mordhotat eller mobbat mig eller någon annan under veckors tid.
"Kontot måste vara kapat" är standardkommentaren från en lite trött och snurrig vuxen. "Instagram? Periscope? Vad är det? Jag har knappt Facebook." är en annan vanlig kommentar och så skrattar de lite över att världen "förändras så snabbt".

Själv är jag trött på trötta vuxna som inte tar ansvar för hur deras barn beter sig. Skaffar man ett abonnemang, köper en telefon eller en dator till sitt barn, så är det de vuxnas ansvar att se till att barnen sköter sig.

En telefon eller dator kan vara lika farlig som ett skjutvapen om det används på fel sätt.

Så kom igen: Begär lösen, skaffa själv sociala medier och var närvarande! Ja, det kommer ta 30 minuter av din tid för att surfa runt på sociala medier när du slutat jobbet. Men det kan skydda både ditt eget barn och någon annans som blir mobbad eller uthängd.

Vuxna: Skärpning!