Kaylas inlägg sprids i år igen. Foto: Privat / FacebookKaylas inlägg sprids i år igen. Foto: Privat / Facebook
Kaylas inlägg sprids i år igen. Foto: Privat / Facebook

Mammans vädjan under 1 april: ”Snälla tänk efter”

Publicerad

Du har sett det förut: Ett inlägg på Facebook eller Instagram berättar för dig och alla andra att din bekanta är gravid.

Men datumet får dig att ana oråd, och mycket riktigt visar sig inlägget vara falskt.

Men skämtet kan slå förödande fel, något som Kayla Lee Welch vill att alla ska veta.

I dag är det 1 april, dagen då alla skämt och bus ska vara tillåtna. Och visst, lite harmlöst roligt skadar ingen – men det kan vara bra att tänka efter en extra gång vem ditt "skämt" egentligen drabbar hårdast.

Kayla Lee Welch skrev redan förra året ett inlägg på Facebook om varför det inte är roligt att ”låtsas” vara gravid på 1 april. Inför årets ”bus-dag” börjar hennes starka ord spridas återigen:

”Det här är varför ditt aprilskämt inte är roligt.

Det här är varför det inte är roligt att ljuga och säga att du är gravid.
Det här är hur ett missfall ser ut.

För en vecka sedan började jag få mellanblödningar. Jag övertalade mig själv att det var normalt, samma sak hände ju med Keegan. Men den här gången var det inte det.”

I inlägget fortsätter Kayla att berätta om smärtan i att förlora ett barn, och hur svårt det är att gå vidare och sörja någon som man aldrig ens fått träffa.

https://www.facebook.com/kayla.l.horton.9/posts/1496009957078592

Inlägget avslutas med en vädjan:

”Snälla tänk efter en extra gång innan du lägger ut det där aprilskämtet. Det som är roligt för en sekund i dina ögon krossar någon annans själ för alltid.”

 

LÄS ÄVEN: Porrsajtens aprilskämt som hyllas av miljoner 

 

Är gravid igen

I mars i år skrev Kayla ett nytt inlägg på Facebook, där hon tänker tillbaka på tiden efter missfallet. Hon är nämligen gravid igen –  nu med en ständigt närvarande rädsla för att förlora även detta barn.

Men, hon avslutar med hopp, och tillägger att även om smärtan finns kvar så blir känslorna långsamt lättare att hantera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag