Kerrie behöver sin dator för att kunna kommunicera, Foto: Facebook/Kerrie ThirlbyKerrie behöver sin dator för att kunna kommunicera, Foto: Facebook/Kerrie Thirlby
Kerrie behöver sin dator för att kunna kommunicera, Foto: Facebook/Kerrie Thirlby
Nu vädjar mamma Miya efter hjälp. Foto: Facebook/Kerrie ThirlbyNu vädjar mamma Miya efter hjälp. Foto: Facebook/Kerrie Thirlby
Nu vädjar mamma Miya efter hjälp. Foto: Facebook/Kerrie Thirlby

Mammans vädjan efter fräcka stölden: "Snälla hjälp!!"

Publicerad

Cp-skadade Miya Thirlby, 16, behöver sin specialdator för att kunna kommunicera.

Nu har tjuvar stulit den dyra apparaten.

"Jag är så arg och upprörd", skriver hennes mamma, Kerrie Thirlby.

Apparaten, The Accent 1400, kostar över 60 000 kronor.

Utan den kan Miya Thirlby inte kommunicera. Genom att analysera Miyas ögonmönster när hon tittar på olika rutor på skärmen genererar datorn en röst som hjälper henne att tala.

– Hon använder den varje dag, säger Paul Johnson, Miyas pappa, till The Sun.

I ett inlägg på Facebook skriver mamman Kerrie Thirlby att apparaten stals, precis utanför familjens hem i Plymouth, England.

"Snälla hjälp!!", skriver hon.

"De trodde förmodligen att det var en bärbar dator. Om någon ser den någonstans eller hör något, snälla meddela mig. Jag är så arg och upprörd! Vi startade en insamling för att att skaffa den till henne så att hon kan kommunicera med oss och de är väldigt dyra."

https://www.facebook.com/kthirlby/posts/10216004601173879

 

– Jag vill att budskapet ska spridas så att vi kan få tillbaka den. Miya kan inte prata, men jag får känslan att hon vet att den har försvunnit, säger Paul.

– Det kommer att bli upprörande för henne.

"Otroligt hur kalla vissa människor är"

Efterlysningen har uppmärksammats och delats av tusentals i jakten på Miyas stödapparat. I kommentarsfältet upprörs många av stölden.

"Vad skamligt, Kerrie. Hoppas Miya är okej", skriver en person.

"Det är otroligt hur kalla vissa människor är. Hoppas Miya får tillbaka sin apparat snart", skriver en annan.

Flera har erbjudit att skänka pengar för att familjen ska kunna köpa en ny, men Miyas föräldrar är överens om att de i nuläget hoppas att originaldatorn hittar sin väg tillbaka hem.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag