Mallory fick hudcancer för att hon som sextonåring solade solarium. Foto: Facebook, Joachim WallMallory fick hudcancer för att hon som sextonåring solade solarium. Foto: Facebook, Joachim Wall
Mallory fick hudcancer för att hon som sextonåring solade solarium. Foto: Facebook, Joachim Wall
Mallory är gift och har två barn och nu vill hon varna andra föräldrar för att låta sina barn sola solarium. Foto: FacebookMallory är gift och har två barn och nu vill hon varna andra föräldrar för att låta sina barn sola solarium. Foto: Facebook
Mallory är gift och har två barn och nu vill hon varna andra föräldrar för att låta sina barn sola solarium. Foto: Facebook

Mamman varnar andra för att sola solarium

Publicerad

26-åriga Mallory fick hudcancer för att hon solade solarium som 16-åring.

Nu uppmanar hon föräldrar att inte låta sina barn sola.

– Och se till att hålla er själva borta från dem! Det här skiten skadar er och gör ont, skriver hon.

Det var förra veckan som Mallory Ludbock, 26, skrev ett inlägg på Facebook, skriver The Independent.

I inlägget berättar Mallory, som bor i Iowa, USA, med sin man och två barn, att hon nu har varit på sin första behandling för hudcancer och tagit bort hud ovanför sin läpp.

Hon berättar vidare att hon kommer behöva undersöka hela sin kropp för att se om hon har hudcancer på fler ställen. 

Hon kommer också behöva gå på regelbundna kontroller utifall att cancern ovanför hennes läpp kommer tillbaka.

Det har varit en tuff process och nu vill Mallory varna människor och i synnerlighet föräldrar.

Foto: Facebook

Solade solarium varje dag

Mallory fick nämligen cancer för att hon som sexton solade solarium varje dag i två års tid.

– Jag kommer göra allt jag kan för att min dotter inte ska sola solarium så länge hon bor hemma, skriver hon i inlägget.

Mallory trodde aldrig att det här skulle hända henne. Hon hoppas att de som läser inlägget kommer hålla sina kvinnliga familjemedlemmar och vänner borta från solarium. 

– Och se fan till att hålla er själva borta från dem! Är en solbränna verkligen värt det? Det är så inte värt det. Det här skiten skadar er och gör ont, skriver hon.

Foto: Facebook

Svenska myndigheten avråder

Forskning visar att det finns ett tydligt samband mellan hudcancer och att sola solarium i ung ålder. 

Därför avråder Strålskyddsmyndigheten från att sola solarium, barn under 18 år bör i synnerlighet inte utsätta sig för risken. 

Den första september i år införs också 18-årsgräns för solarier.

https://www.facebook.com/MalloryLubbock/posts/10213038815103430

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag