Rachel skar upp sina barns badleksaker.... Foto: TwitterRachel skar upp sina barns badleksaker.... Foto: Twitter
Rachel skar upp sina barns badleksaker.... Foto: Twitter
...efter att ha fått höra att de kunde innehålla farliga bakterier. Foto: Twitter...efter att ha fått höra att de kunde innehålla farliga bakterier. Foto: Twitter
...efter att ha fått höra att de kunde innehålla farliga bakterier. Foto: Twitter

Mamman skar upp badanka – gjorde obehaglig upptäckt

Publicerad

På utsidan såg barnens badleksaker rena och fina ut, men när mamman skar upp dem fick hon se något helt annat.

"Usch så äckligt", skriver hon.

Det var i onsdags som radioprogramledaren och fyrbarnsmamman Rachel Burden gjorde en obehaglig upptäckt, skriver Daily Mail.

Hon hade hört talas om en studie av biologer som visade på att badleksaker är farliga då de fylls med bakterier.

Mamman ville ta reda på om detta även gällde hennes barns badleksaker så hennes make skar upp en blå badanka –det visade sig att badankan var allt annat än ren.

"Vår lilla anka såg anmärkningsvärt ren ut i morse. Jag börjar ångra att jag bad min man skära upp den", skrev Rachel på Twitter, där hon la upp en bild.

https://twitter.com/rachelburden/status/978885167501672448

Strax efteråt var det dags för maken att skära upp en gul traktor – den var minst lika smutsig.

"Usch så äckligt", skrev Rachel.

https://twitter.com/rachelburden/status/978892049314471936

Ytterligare en mamma, Bryony MacKenzie, följde Rachels exempel och skar upp sitt barns plastanka.

"Båda badankorna fick en omgång efter ditt inlägg Rachel. Och ankan såg så oskyldig ut på utsidan", skrev Bryony.

https://twitter.com/BryonyTV/status/978896955597258754

4 av 5 badleksaker hade potentiellt farliga bakterier

Studien som Rachel hade hört talas om gjordes av mikrobiologer.

Biologerna la badleksaker i vatten flera gånger under några veckor. Detta för att simulera hur barn badar och leker med sina badleksaker. 

Sedan skar de upp leksakerna – och fann att 80 procent av alla leksaker innehöll potentiellt farliga bakterier. 

De fann också en resistent "superbakterie" som kan vara dödlig för människor med svagt immunförsvar.

Förklaringen är att bakterierna frodas tillsammans med plasten och fukten. De får också tillgång till näring i form av svett och urin. 

– Det här kan faktiskt förstärka immunförsvaret. Men det kan också leda till infektioner i ögon, öra eller i magen, säger Frederik Hammes en av biologerna som genomfört studien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag