Laura Mazza vid sin andra förlossning. Hon driver bloggen ""Mum on the Run". Foto: FacebookLaura Mazza vid sin andra förlossning. Hon driver bloggen ""Mum on the Run". Foto: Facebook
Laura Mazza vid sin andra förlossning. Hon driver bloggen ""Mum on the Run". Foto: Facebook
Foto: FacebookFoto: Facebook
 Foto: Facebook
Foto: FacebookFoto: Facebook
 Foto: Facebook

Mamman öppna brev om förlossningsrädslan

Publicerad

Tvåbarnsmamman och bloggaren Laura Mazza ska snart föda sitt tredje barn.

I ett öppet brev uppmanar hon nu kvinnor att hitta sin inre styrka och utmana förlossningsrädslan. 

– Min första förlossning gjorde mig sårbar. Jag trodde att jag misslyckats, skriver hon.

Det är vanligt att tanken på förlossning skapar ångest och rädsla hos gravida, både bland de som är gravida för första gången och de som varit det tidigare. Det är också vanligt att det finns starka förväntningar om hur förlossningen ska gå till – som inte alltid infrias.

Bloggaren Laura Mazza väntar sitt tredje barn och kände att hon ville dela med sig av sina tankar och känslor i öppet brev, skriver Babble

Foto: Facebook

 

– Kära gravidmammor. Var inte rädda för att föda. Jag känner till de skräckhistorier som gör er rädda och om ni är som jag är ni kanske rädda för era liv, skriver hon.

"Jag tog tillbaka min makt"

Laura vill uppmana alla gravida kvinnor att hitta sin inre styrka och kraft. 

– Jag ser hur lätt hänt de är att mammor känner skuld eller sorg inför att saker inte blev som de förväntade sig, så jag vill uppmana de att prata om det, säger hon.

Hon konstaterar att det är normalt att vara rädd och oroa sig för sig själv och sitt barn.

–  Min första förlossning gjorde mig sårbar. Jag trodde att jag misslyckats, för det var inte lätt, men jag misslyckades inte. Jag glömde bara min egen styrka, så jag tog den tillbaka.

Laura menar att alla kan hitta sin inre styrka genom att komma upp med en egen plan och egna strategier för att klara av förlossningen, precis som graviditeten. 

Vad planen är spelar mindre roll, de viktigaste är man ska göra det som känns bra, oavsett om man föder vaginalt eller via kejsarsnitt eller om man vill ha bedövning eller inte. 

"Klanka aldrig ner på dig själv"

– Om saker och ting inte går som enligt planen, så misslyckades du inte, utan du gjorde det du var tvungen att göra för att ditt barn skulle vara trygg. Det är du som visar kärlek för ditt barn. Klanka aldrig ner på dig själv för det. Aldrig. Känn dig stark för att du klarar av så mycket för ditt barn.

Starka reaktioner

I sociala medier har Laura möts av positiv respons. 

– Min dotters födelse gick inte som jag hoppats och jag kände definitivt mig som ett misslyckande och om jag ska vara helt ärlig gör jag det fortfarande ibland., men att läsa de här får mig att må bättre, säger en kvinna i kommentarsfältet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag