Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman öppna brev om förlossningsrädslan

Laura Mazza vid sin andra förlossning. Hon driver bloggen ""Mum on the Run". Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Tvåbarnsmamman och bloggaren Laura Mazza ska snart föda sitt tredje barn.

I ett öppet brev uppmanar hon nu kvinnor att hitta sin inre styrka och utmana förlossningsrädslan. 

– Min första förlossning gjorde mig sårbar. Jag trodde att jag misslyckats, skriver hon.

Det är vanligt att tanken på förlossning skapar ångest och rädsla hos gravida, både bland de som är gravida för första gången och de som varit det tidigare. Det är också vanligt att det finns starka förväntningar om hur förlossningen ska gå till – som inte alltid infrias.

Bloggaren Laura Mazza väntar sitt tredje barn och kände att hon ville dela med sig av sina tankar och känslor i öppet brev, skriver Babble

Foto: Facebook

 

– Kära gravidmammor. Var inte rädda för att föda. Jag känner till de skräckhistorier som gör er rädda och om ni är som jag är ni kanske rädda för era liv, skriver hon.

"Jag tog tillbaka min makt"

Laura vill uppmana alla gravida kvinnor att hitta sin inre styrka och kraft. 

– Jag ser hur lätt hänt de är att mammor känner skuld eller sorg inför att saker inte blev som de förväntade sig, så jag vill uppmana de att prata om det, säger hon.

Hon konstaterar att det är normalt att vara rädd och oroa sig för sig själv och sitt barn.

–  Min första förlossning gjorde mig sårbar. Jag trodde att jag misslyckats, för det var inte lätt, men jag misslyckades inte. Jag glömde bara min egen styrka, så jag tog den tillbaka.

Laura menar att alla kan hitta sin inre styrka genom att komma upp med en egen plan och egna strategier för att klara av förlossningen, precis som graviditeten. 

Vad planen är spelar mindre roll, de viktigaste är man ska göra det som känns bra, oavsett om man föder vaginalt eller via kejsarsnitt eller om man vill ha bedövning eller inte. 

"Klanka aldrig ner på dig själv"

– Om saker och ting inte går som enligt planen, så misslyckades du inte, utan du gjorde det du var tvungen att göra för att ditt barn skulle vara trygg. Det är du som visar kärlek för ditt barn. Klanka aldrig ner på dig själv för det. Aldrig. Känn dig stark för att du klarar av så mycket för ditt barn.

Starka reaktioner

I sociala medier har Laura möts av positiv respons. 

– Min dotters födelse gick inte som jag hoppats och jag kände definitivt mig som ett misslyckande och om jag ska vara helt ärlig gör jag det fortfarande ibland., men att läsa de här får mig att må bättre, säger en kvinna i kommentarsfältet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!