Mamman vill nu varna andra föräldrar efter den fruktansvärda tragedin. Foto: FacebookMamman vill nu varna andra föräldrar efter den fruktansvärda tragedin. Foto: Facebook
Mamman vill nu varna andra föräldrar efter den fruktansvärda tragedin. Foto: Facebook
Lilla Connie gick bort den 6 mars, bara 18 månader gammal. Foto: FacebookLilla Connie gick bort den 6 mars, bara 18 månader gammal. Foto: Facebook
Lilla Connie gick bort den 6 mars, bara 18 månader gammal. Foto: Facebook

Mamman i djup sorg efter olyckan med nallebjörnen

Publicerad

Den 6 mars skulle allt förändras för mamma Dexy Leigh, 23.

När hon nattade lilla dottern Connie lade hon en nallebjörn i spjälsängen, vilket fick fruktansvärda konsekvenser.

Nu talar hon ut om sorgen och vill varna andra för farorna genom en kampanj på Facebook.

Mamma Dexy Leigh, 23, från Dundee i Skottland, talar nu ut om den fruktansvärda olyckan som skulle komma förändra hennes liv för alltid.

Det var den 6 mars i år som hon nattade sin dotter Connie, bara 18 månader gammal, och lade henne i spjälsängen tillsammans med en 60 centimeter stor nallebjörn.

När hon sedan skulle väcka sin dotter insåg mamman det fruktansvärda. Lilla Connie misstänks ha kvävts till döds, efter det att hon hamnat under nallebjörnen.

– Det var den värsta stunden i mitt liv. Jag vill inte att någon annan förälder ska gå igenom den här smärtan, säger hon till brittiska The Sun.

Mamman har nu startat en kampanj för att varna andra föräldrar. Genom Facebooksidan Connie Rose Awareness, vill hon uppmärksamma föräldrar på farorna som uppstår i att placera föremål tillsammans med små bebisar i spjälsängen, skriver Daily Mail.

Efter dotterns död såg mamman föräldrar dela med sig av bilder i sociala medier, med föremål i spjälsängar. Då bestämde hon sig för att starta sin kampanj.Foto: Facebook

Organisationen jobbar mot plötslig spädbarnsdöd

Dexy Leigh berättar att hon beskyller sig själv för tragedin.

– Jag lade några nallar runt sängen så att min lilla flicka inte skulle ramla och slå sig själv – men det var nallebjörnen som dödade henne, säger hon till The Sun.

Trots det har hon nu öppnat för att tala ut om sorgen, just för att minimera risken att olyckan ska drabba andra.

I Storbritannien jobbar organisationen The Lullaby Trust för att informera om plötslig spädbarnsdöd, och ordförande Kate Holmes är noggrann med att betona riskerna som uppstår med föremål i spjälsängen.

– Det innefattar kuddar, täcken och mjuka leksaker. Alla onödiga föremål kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd, säger hon till The Sun.

Dexy Leigh, 23, kan inte förmå sig till att gå tillbaka in i dotterns rum.Foto: Facebook

Nått tusentals med kampanjen

Dexy berättar att hennes Facebookkampanj hittills nått över 40 000 människor, och hon hoppas att olycka kan leda till något gott.

– Om uppmaningen når fram till fem, tio, eller fem tusen personer kan det kanske rädda någon annans barn. Jag har redan fått meddelanden från folk som säger att de tömt sina barns spjälsängar på föremål, säger hon.

Men trots det ligger den fruktansvärda sorgen kvar, något Dexy aldrig kommer att glömma.

– Jag kan fortfarande inte förmå mig till att gå in i Connies rum, berättar hon för The Sun.

Plötslig spädbarnsdöd

Det är inte klarlagt vad orsakerna kring plötslig spädbarnsdöd är, då barn under ett år kan få andningsuppehåll. En av orsakerna kan vara att en del barn befinner sig i en ökad riskzon då de får mer syrebrist vid ett andningsuppehåll. Andra möjliga orsaker kan vara att barnet får svårare att andas om ansiktet inte är fritt eller att barnet blir för varmt och därför slutar att andas, skriver 1177. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag