Mamma Clare med familj. Foto: Privat/ITVMamma Clare med familj. Foto: Privat/ITV
Mamma Clare med familj. Foto: Privat/ITV
Hon berättade om beslutet i tv-programmet "This Morning". Foto: ITVHon berättade om beslutet i tv-programmet "This Morning". Foto: ITV
Hon berättade om beslutet i tv-programmet "This Morning". Foto: ITV

Mamman hatas – vägrar ge sin dotter komplimanger

Publicerad

Mamman berättade i tv att hon vägrar ge sin dotter komplimanger – och möttes av hård kritik från tittarna.

– Varför skulle jag hylla henne för något som egentligen inte har med henne att göra, när det finns hur många saker som helst som hon är helt fantastisk på?, frågade mamma Clare O'Reilly.

Häromdagen deltog mamman Clare O'Reilly i det brittiska tv-programmet ”This Morning” – där hon gav uttryck för ett rejält kontroversiellt ställningstagande, skriver The Sun.

Vill inte skapa utseendefixering

Mamma Clare berättade att hon tidigt noterade att dottern Annie, som i dagsläget är sju år gammal, fick fler komplimanger som bebis än hennes brorsa. Clare berättade att hon därför har slutat ge dottern komplimanger för hennes utseende – då hon är rädd att det kan skapa en skev utseendefixering.

Mamma Clare med familj.Foto: ITV

– Vi har alla fått vårt utseende på grund av ett genetiskt lotteri, sa hon och fortsatte:

– Varför skulle jag hylla henne för något som egentligen inte har med henne att göra, när det finns hur många saker som helst som hon är helt fantastisk på?

Mamman ger inga komplimanger till sin dotter.Foto: ITV

Enligt The Sun rasade tittarna mot Clares uttalande:

”Det här är förkastligt, den här kvinnan verkar vara avundsjuk på sin egen dotter. Att säga att inga nyfödda barn är vackra är hemskt – varje spädbarn i hela världen är vackert. Min dotter är 14 och jag säger dagligen hur vacker hon är och hur stolt jag är över henne”, skrev en tittare. 

Clare berättade om beslutet i tv-programmet "This Morning".Foto: ITV

”Den här kvinnan är en dåre. Att inte säga till sitt barn hur vackert det är kommer leda till att det söker bekräftelse hos män som kommer behandla henne illa”, skev en annan.

Stöttades av vissa tittare

Samtidigt stöttade vissa tittare Clares beslut:

"Tanken att bristen på utseendemässig hyllning skulle leda till osäkerhet är exakt vad som är problem. Självförtroende börjar på insidan. Det är exakt vad den här mamman lär ut".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag